ZZ.lv ARHĪVS

Gaidāma vidēja vasarāju raža, rapšus posta kaitēkļi

www.zz.lv

2013. gada 28. jūnijs 07:49

244
Gaidāma vidēja vasarāju raža, rapšus posta kaitēkļi

Jaunākās ražas prognozes, ko izsaka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālisti, liecina – pateicoties labajiem meteoroloģiskajiem apstākļiem maijā un jūnijā, gaidāma vidēji laba vasarāju raža, bet izņēmums ir vasaras rapši, kam nozīmīgus kaitējumus nodara kaitēkļi.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis skaidro, ka, par spīti garajai ziemai, kas aizkavēja sēju, vasarāju ražu var prognozēt vidēji labu. «Tā varētu būt tāda pati kā citus gadus,» saka agronoms.

Sarežģīta situācija veidojas vasaras rapšu laukos, ko daudzviet posta kaitēkļi – krustziežu spīduļi. Kaitēkļu dēļ vasaras rapšu raža tiek plānota vidēji 1,5 tonnas no hektāra ierasto divu vietā. Netiekot galā ar kaitēkļiem, viens otrs zemnieks atzīst, ka nākamo sezonu vasaras rapšus vairs neaudzēs.

Pārējie vasaras graudaugu kultūraugi attīstās labi. Pateicoties pietiekamajam mitrumam maijā, labi sacerojuši mieži un kvieši. Vārpu un graudu skaits ir atbilstošs labas ražas veidošanai. LLKC prognozes liecina, ka vasaras kviešu vidējā raža varētu būt 3,1 tonna no hektāra, bet vasaras miežu – 2,7 tonnas. Tas ir atbilstoši iepriekšējo gadu vidējiem rādītājiem. Nedaudz mazāka vidējā raža tiek prognozēta Latgalē, kur daudzviet bija izteikts mitruma deficīts, un tur prognozētā raža vasaras kviešiem ir 2,6 tonnas, bet miežiem 2,2 tonnas.

Auzu sējumi visos reģionos izskatās līdzīgi labi attīstīti – skarās ir pietiekami daudz graudu, tādēļ LLKC lēstā raža šim kultūraugam ir vidēji 2,2 tonnas.Griķu ražu patlaban vēl grūti prognozēt, jo šā kultūrauga sēja notika vēlu. «Atliek cerēt, ka laika apstākļi vasarā būs labvēlīgi griķu sējumu tālākai attīstībai,» saka O.Balodis.