ZZ.lv ARHĪVS

Aptauja: 58 procenti zemgaliešu aktīvi seko līdzi savam ikdienas uzturam

www.zz.lv

2013. gada 27. jūnijs 11:08

146
Aptauja: 58 procenti zemgaliešu aktīvi seko līdzi savam ikdienas uzturam

Saskaņā ar Latvijas Diētas ārstu asociācijas veikto iedzīvotāju aptauju izglītojošā projektā «Lasi, pirms ēd», salīdzinājumā ar citiem Latvijas novadiem Zemgalē ir vismazākais īpatsvars to iedzīvotāju, kuriem nerūp uztura sastāvs un produktu izvēle. Kopumā 58 procenti respondentu Zemgalē atzina, ka, pirms iegādājas kādu produktu, vienmēr cenšas pirms tam izlasīt tā sastāvu. 34 procenti to dara neregulāri. Rūpīgākas marķējuma lasīšanā ir sievietes. Savukārt vismazāko uzmanību produktu sastāvam pievērš jauniešu vecumā līdz 25 gadiem.

Projekta www.lasipirmsed.lv mērķis ir mainīt sabiedrības ēšanas paradumus, dodot priekšroku gudrām pirkšanas tradīcijām. Ikviens ir aicināts iesaistīties simboliskā vēstnešu kustībā, ikdienā rūpīgi sekojot produktu sastāvam, izvēloties produktus bez mākslīgiem pārtikas uzlabotājiem, it sevišķi bez garšas un krāsas pastiprinātājiem, skaidro projekta īstenotāji. 

Ar šo projektu plānots veicināt arī pārtikas nozares pašregulāciju, radot stimulu ražotājiem savā klāstā radīt arvien vairāk produktus bez nevajadzīgām pārtikas piedevām, it sevišķi bez garšas pastiprinātājiem un krāsvielām. 

Aptuveni 62 procenti aptaujas respondentu Zemgalē uzskata, ka ražot produktus bez nevajadzīgām pārtikas piedevām veicinātu iedzīvotāju attieksmes maiņa un rūpīgāka produktu izvēle. Projektā kā vēstneši ir pievienojušies vairāki Latvijas vadošie ražotāji, kas ar savu piemēru apliecina, ka arī plaša patēriņa produkcijas segmentā var mainīt ražošanas tradīcijas un receptūras, lai piedāvātu pircējam izvēles iespējas – produktus, kas ir brīvi no pārtikas uzlabotājiem.

Projekta īstenotāji atzīst, ka daudz rūpīgāk ir jāstrādā ar jauniešiem, jau skolas solā izglītojot par uzturu un tā ietekmi uz veselību.