ZZ.lv ARHĪVS

«Rotiņa» izcīna trešo vietu «Cracovia Cantans» un dzied Krakovas baznīcās

Uldis Veilands

2013. gada 19. jūnijs 11:03

1444
«Rotiņa» izcīna trešo vietu «Cracovia Cantans» un dzied Krakovas baznīcās

Nupat no Polijas senās pilsētas Krakovas atgriezušies Jelgavas pašvaldības iestādes «Kultūra» bērnu un jauniešu ansambļa «Rotiņa» dziedātāji. Diriģentes Agijas Pizikas audzēkņi šoreiz bija sadūšojušies aizbraukt uz vienu no prestižākajiem starptautiskajiem festivāliem «Cracovia Cantans». Rezultāts – trešā vieta 28 koru konkurencē (uzvarēja čehu kolektīvs, bet otro vietu nepiešķīra), kā arī bagātīgs iespaidu krājums par kādreizējo Polijas galvaspilsētu, kur publikas atzinību un pat sajūsmu izdevās baudīt arī, koncertējot vairākos dievnamos.

«Mans mērķis ir katru gadu kaut kur ar bērniem aizbraukt. Pagājušajā gadā bijām Beļģijā, šogad – Krakovā. Panākumi konkursos, protams, ir svarīgi (pērn Beļģijā bijām pirmajā vietā), bet šādi braucieni jāsaplāno tā, lai līdztekus dziedāšanai bērni varētu arī kaut ko apskatīt,» neslēpa «Rotiņas» vadītāja A.Pizika. (Šoreiz pabūts Krakovas akvaparkā un Veļičkas sālsraktuvēs.)

«Uz Krakovu devāmies ar vidējās un vecākās grupas bērniem, tā ka repertuārs bija ļoti plašs, no 19. gadsimta Šūberta («Maija dziesma») līdz 21. gadsimta modernajai mūzikai – amerikāņu autora Vallaka De Puē «Dzīvnieku fūgai». Arī «Vienam'i tēvam'i deviņi dēli» Indras Rišes apdarē ir dziesma, kur sevi parādīt, liriskāka bija vienīgi kreoliešu tautas dziesma «Laiva», kas aizkustināja kā klausītājus, tā cerams, arī daļu žūrijas,» stāstījumu turpina Agija.

Žūrijas priekšsēdētājs bijis Viļņā dzimušais Varšavas komponists Romualds Tvardovskis, un kā pēc konkursa A.Pizikai atzinis Latvijas pārstāvis žūrijā komponists Rihards Dubra, priekšsēdētājam bijis visai autoratīvs vadības stils, kurš izteikti dominējis pār citu žūrijas locekļu – R.Dubras, Karmenas Moreno (Spānija), Danijana Močnika (Slovēnija), Irinas Roganovas (Krievija) viedokļiem.

Ne mazāku gandarījumu par labajiem panākumiem konkursā, kur pavisam piedalījās 28 kori, tai skaitā no mums vēl tik eksotiskām zemēm kā Singapūra, «Rotiņas» dziedātāji guva arī no koncertēšanas divās Krakovas katoļu baznīcās ar izcilu akustiku.

«Klausītāju bravo saucieni un mirdzums dziedošo bērnu acīs liek mums turpināt ar jaunām aktivitātēm,» apņēmusies A.Pizika. Tuvākais pasākums – dalība Dziesmu svētkos, kur līdz ar citiem labākajiem bērnu ansambļiem caur latviešu tautas dziesmām kopā ar komponistiem Līgu Celmu -Kursieti, Rihardu Dubru, Andri Dzenīti, Ēriku Ešenvaldu, Jāni Ķirsi, Indru Riši, Andri Sējānu, Gundegu Šmiti un režisoru Paulu Timrotu, smilšu kino mākslinieci Zani Pumpuri – Prāmnieci, horeogrāfi Sanitu Sējāni «Rotiņa» dosies aizraujošā ceļojumā jūras pasaulē. Koncertuzvedums – pasaka «Jūriņā» notiks 6.jūlijā pulksten 15 Rīgas Latviešu biedrības namā.

Foto: Guntis Kalns