ZZ.lv ARHĪVS

VIDEO: CSDD kampaņa pret transportlīdzekļu vadīšanu reibumā; Līgo policija strādās pastiprinātā režīmā

LETA

2013. gada 13. jūnijs 14:23

981
VIDEO: CSDD kampaņa pret transportlīdzekļu vadīšanu reibumā; Līgo policija strādās pastiprinātā režīmā

Rīgas centrā pie valdības nama šodien ar simbolisku dzērājšofera zārka aiznaglošanu atbildīgās amatpersonas atklāja kampaņu pret transportlīdzekļu vadīšanu reibumā.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju šodien atklāja satiksmes drošības kampaņu «Ja dzer, tad nebrauc!», kuras mērķis ir samazināt to vadītāju skaitu, kuri pie stūres sēžas alkohola reibumā, un aicināt Līgo svētkus nosvinēt bez bojāgājušiem. Kampaņas laikā satiksmes dalībnieki tiks uzrunāti ar video un audio klipiem, vides reklāmām, kā arī publisku dzērājšoferu bēru galdu Brīvības bulvāra liepu alejā iepretim valdības namam.

Šogad piecos mēnešos notikušas 204 avārijas, kurās vismaz viens vadītājs ir bijis alkohola reibumā, un tas ir par 8% vairāk nekā pērn šajā laika posmā. Tas pierāda, ka Latvijas sabiedrībā vēl aizvien mājo uzskats, ka dzeršana un braukšana ir apvienojami jēdzieni.

Kopumā pēdējo divu gadu laikā uz Latvijas ceļiem aizturēti vairāk nekā 9000 transportlīdzekļu vadītāju, kuri pie stūres sēdušies reibumā. Turklāt 14% pērn izraisīto ceļu satiksmes negadījumu ar letālām sekām iemesls ir bijis transportlīdzekļa vadīšana alkohola un citu apreibinošo vielu ietekmē. Šajos negadījumos dzīvību zaudējuši 25 cilvēki.

CSDD satiksmes drošības kampaņās ir vienmēr izcēlusies ar oriģinālām idejām. Šoreiz pie valdības nama bija novietots stilizēts reibumā izraisītajos negadījumos bojā gājušo bēru galds un dzērājšofera zārks. Lai zārks šogad Līgo svētkos un turpmāk paliktu tukšs satiksmes ministrs Anrijs Matīss, CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš un Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis to aiznagloja. Pasākumu kuplināja bēru orķestra atskaņotā mūzika.

Kā kampaņas atklāšanā atzina Krapsis, Valsts policija arī šogad tāpat kā citus gadus no 21. līdz 25.jūnijam strādās pastiprinātā režīmā. Policija šajā laikā pievērsīs uzmanību braukšanai reibumā, ar visām pieejamām mērierīcēm kontrolēs atļauto braukšanas ātrumu. Netiks aizmirsts arī par mazaizsargātākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem - velosipēdistiem, gājējiem, mopēdistiem un motociklistiem -, kuriem cita starpā policija atgādinās arī par atstarojošu elementu lietošanu, jo svētki turpināsies arī tumsā. Tāpat policija arī pastiprinās sabiedriskās kārtības kontroli masu pulcēšanās vietās.

Diemžēl liela daļa sabiedrības sēžas pie stūres alkohola reibumā, un Krapsis cer, ka dzērājšoferu izraisītās avārijās bojāgājušo skaits samazināsies līdz nullei.«Es aicinu pēc svētkiem izgulēt dzērumu un tad tikai sēsties pie stūres un neļaut līdzcilvēkiem to darīt,» uzsvēra Krapsis.