ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: Volejbols. Latvijas izlase Jelgavā pieveic Turciju spēlē, bet zaudē «zelta setā»

Maija Laizāne

2013. gada 9. jūnijs 22:17

16857
FOTO: Volejbols. Latvijas izlase Jelgavā pieveic Turciju spēlē, bet zaudē «zelta setā»

Vairāk nekā divarpus tūkstoši skatītāju šodien Zemgales Olimpiskajā centrā bija liecinieki Latvijas izlases piecsetu uzvarai pār Turcijas valstsvienību Eiropas čempionāta trešās  kvalifikācijas kārtas izšķirošajā mačā. Tādējādi mūsējie atspēlējās par iepriekšējo zaudējumu izbraukumā, diemžēl izšķirošajam «zelta setam» pa druskai pietrūka gan veiksmes, gan spēku, un finālā tiek turki.
Pirmais sets aizritēja pārliecinošā Latvijas izlases vadībā un noslēdzās ar 25:18. Turēšanos «uz viļņa» palīdzēja nodrošināt arī tūkstošbalsīgais līdzjutēju koris, ar kura vadību lieliski tika galā moderators Raimonds Bergmanis, kā arī uzmundrinošais Jelgavas bigbends diriģenta Raita Ašmaņa vadībā.

Otrajā setā viesi tomēr uzķēra sajūtu, ka var arī labāk, un jau sākumā uzaudzēto trīs četru punktu pārsvaru noturēja līdz beigām (25:21). Arī trešā seta sākums turkiem padevās veiksmīgāks, vienubrīd izvirzoties pat septiņu punktu vadībā. Taču latvieši, līdzjutēju neatlaidīgi atbalstīti, panāca 19:19, un turpinājumā jau norisinājās dramatiska galotnes izspēle. Četras reizes mūsējiem izdevās atspēlēt setbumbu, bet noslēgumā – 27:29.

Ceturtā seta notikumi jau atgādināja veiksmīgo spēles sākumu. Uzbrukumā sekmīgi turpināja darboties iepriekšējā setā Gundara Celitāna vietā nākušais Hermanis Egleskalns, un šķietami pārsteigtie Turcijas volejbolisti tika vien līdz 16 punktiem. Arī piektajā pēc 4:4 Latvijas izlase izvirzījās vadībā un divu trīs punktu atstarpi noturēja līdz beigām (15:13). Sekoja «zelta sets», ko Latvijas izlase diemžēl aizvadīja iedzinējos. Cerības vēl deva 7:8, tad viesi panāca 7:10, trīs punktu starpība saglabājās līdz 10:13, bet izveidot vēl kādu pārliecinošu momentu mūsējiem neizdevās (10:15).

«Ja var piecos setos uzvarēt un vēl pie «zelta seta» tikt, tas jau pats par sevi liecina, ka spēle bija laba,» gandarījumu par redzēto «Ziņām» pauda pieredzes bagātais volejbola treneris Zigismunds Grigoļunovičs. «Pirmām kārtām prieks par tik daudzajiem saprotošajiem un aktīvajiem līdzjutējiem. Otrām kārtām – priecēja Hermaņa Egleskalna spēle – iznācis uz maiņu, volejbolists ļoti veiksmīgi iekļāvās komandā un izdarīja visu, ko no viņa prasīja. Ja trešo setu būtu izdevies uzvarēt, iespējams, arī galarezultāts būtu cits. Žēl, ka neizdevās uzlikt punktu uz «i», bet nospēlēt divus piektos setus – tas nav vienkārši,» tā Z.Grigoļunovičs.

H.Egleskalns šodien guva arī visvairāk punktu – 20. Ansim Medenim 15, G.Celitāna kontā 13. Laukumā savu paveica arī Lauris Iecelnieks, Artis Caics, Viktors Koržeņevics, Jānis Vāvers, Armands Celitāns, Aivars Petrušēvics, Deniss Petrovs un Ingars Ivanovs, kurš gan šoreiz nebija libero krekliņā, jo svarīgais postenis bija uzticēts «Biolars/Jelgava» komandas spēlētājam Austrim Štālam.   

FOTO: AGRIS SAMCOVS