ZZ.lv ARHĪVS

«Reģionu alianses» Jelgavas nodaļa satraucas par slēptu reklāmu pašvaldības izdevumā; tā redaktore noliedz pasūtījuma varbūtību

LETA

2013. gada 30. maijs 20:28

949
«Reģionu alianses» Jelgavas nodaļa satraucas par slēptu reklāmu pašvaldības izdevumā; tā redaktore noliedz pasūtījuma varbūtību

Jelgavas pilsētas Domes opozīcijas politiķus satraucis jaunais pašvaldības izdevuma «Jelgavas Vēstnesis» numurs, kurā viņi saskata mēģinājumu par budžeta līdzekļiem izdoto pašvaldības izdevumu izmantot politiskajai reklāmai, aģentūru LETA informēja partijas «Reģionu alianse» (RA) Jelgavas nodaļas pārstāvji.

RA deputātu kandidāti aicina pievērst uzmanību, ka šodien iznākušajā pašvaldības izdevumā «Jelgavas Vēstnesis» vesela lapaspuse veltīta sabiedrības viedokļu noskaidrošanai, par ko balsos vēlēšanās, un visi viedokļi līdzīgi paužot uzticību līdzšinējai varai.

«Aicinām pievērst uzmanību šodienas, 30.maija, Jelgavas pašvaldības izdevuma «Jelgavas Vēstnesis» numura otrajai lapai, kurā jelgavnieki «atklāj», par ko balsos. Interesanti, ka visi kā viens saka, ka balsos par esošajiem, protams, nenosaucot vārdus un uzvārdus, bet lasītājam tāpat ir skaidrs. Tajā ir atlasīti cilvēki, kuri tiešā vai pastarpinātā veidā ir saistīti ar Jelgavas politisko eliti un mēru ZZS pārstāvi Rāviņu,» pausts «Reģionu alianses» Jelgavas nodaļas paziņojumā.

Opozicionāri pauda aizdomas, ka šajā gadījumā varētu būt saskatāma klaja pašvaldības līdzekļu un pilsētnieku piešķirtās varas izmantošana savtīgās interesēs, jo «Jelgavas Vēstnesis» izmaksā pilsētniekiem gandrīz 300 000 latu gadā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības izdevuma «Jelgavas Vēstnesis» galvenā redaktore Kristīne Langenfelde aģentūrai LETA skaidroja, ka redakcijai nekad neviens nekādus rīkojumus nav devis. «Ja cilvēkam simpatizē Mītavas tilts vai nepatīk pilsētas luksofori, tas absolūti nenozīmē, ka viņš atklāj, par ko balsos,» pauda redaktore.Viņa informēja, ka uzrunāti tika dažādu jomu cilvēki pilsētā absolūti nejaušā izlases kārtībā.

«Ja «Reģionu alianse» apgalvo, ka «visi kā viens saka, ka balsos par esošajiem», acīmredzot «Reģionu alianse» ir lasījusi kādu citu izdevumu, jo «Jelgavas Vēstneša» 30.maija numurā neviens no viedokļu paudējiem nenosauc partiju, par kuru balsos. Šāda aktivitāte rada iespaidu, ka slēpto reklāmu sev vēlas iegūt tieši RA, kas dienu pirms vēlēšanām vēl lieku reizi vēlas, lai tās vārds nonāk masu medijos,» pauda Langenfelde.

Pašvaldības nedēļas izdevuma «Jelgavas Vēstnesis» otrās lappuses satura analīze liecina, ka tajā par izvēli vēlēšanās aptaujāti seši jelgavnieki - deju studijas «Benefice» vadītāja Annika Andersone, kafejnīcas «Istaba» īpašniece Kristīne Šmite, BMX treneris Uldis Balbeks, Jelgavas Valsts ģimnāzijas kora «Skali»  vadītāja Maija Branka, SIA «Velis-A» valdes priekšsēdētājs Aldis Knāviņš un Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Imants Kanaška.

Kā redzams, no tiem trīs ir sporta un izglītības struktūru darbinieki, kas ir atkarīgi no pašvaldības finansējuma, un trīs ir uzņēmēji, no kuriem viens - Knāviņš - ir apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs, kura bizness ir tiešā veidā saistīts ar pašvaldības infrastruktūru.

Visiem ir uzdots viens jautājums - «Vai esat izvēlējušies un jau zināt, par kuru partiju balsosiet pašvaldību vēlēšanās Jelgavā 1.jūnijā?». Nevienā no atbildēm netiek nosaukta konkrēta partija.

Visu sešu atbildēs pausts, ka jāizvērtē tikai esošās pašvaldības padarītais, nevis citu kandidātu programmas un piedāvājumi, jo tiem neuzticas. Visu sešu teiktajā pausts, ka neizvērtētu tādus kandidātus, kas līdz šim Jelgavas Domē nav bijuši, jo esošās pašvaldības padarīto iespējams izvērtēt vienīgi līdzšinējiem politiķiem.

Tomēr aptaujātie nav norādījuši, vai, izvērtējot pašvaldības padarīto, izvērtē tikai varas koalīcijas partijas, vai visu domi, opozīciju ieskaitot.

Četri atbildētāji līdzšinējās pašvaldības darbu kopumā vērtē pozitīvi. «Patlaban ir uzņemts pareizais Jelgavas attīstības kurss – man tas patīk,» «Jelgavas Vēstnesim» paudis BMX treneris.

Savukārt kafejnīcas «Istaba» īpašniece pauž, ka savu izvēli vēl nav izdarījusi, taču vērtēšot tikai padarīto un programmām un solījumiem neuzticas. «Nekas cits jau neatliek, kā tikai vērtēt darbus, paveikto,» pauda Šmite.

Deju studijas vadītāja atzīstas, ka ir deklarēta Ozolniekos, un pašvaldību vēlēšanās viņai būs jābalso Ozolnieku novadā, un tas nebūšot viegli, jo tur nevienu nepazīstot, taču Ozolnieku vēlētāja labprāt izsakās par Jelgavas deputātu kandidātiem.

«Pirmo reizi mūžā brīvs bija vakars, kad televīzijā pārraidīja Jelgavas deputātu kandidātu priekšvēlēšanu diskusiju. Man ļoti patika! Biju pārsteigta, ka politisks raidījums mani tā spēj aizraut! Tu skaties un saproti, kas ir kas. Skatījāmies kopā ar manu 11 gadus veco dēlu, un, iedomājieties, bija brīži, kad pat viņš smējās par kandidātu atbildēm. Pat vienpadsmitgadīgs bērns saprot, kas ir reāli un kas ne,» pašvaldības izdevumam pauda Andersone. Viņa atzīst, ka, viņasprāt, «galvenais, ka darbi iet uz priekšu, un, cik redzu Jelgavā, tad darbi iet uz priekšu.»

«Mana izvēle ir izdarīta. Balsošu, pamatojoties uz paveiktajiem darbiem. Izvērtēju, ko reāli tie cilvēki, kuri startē vēlēšanās, ir paveikuši,» «Jelgavas Vēstnesim» paudis Kanaška.