ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas «Spīguņi» – Latvijas zēnu koru labākajā ducī

Uldis Veilands

2013. gada 28. maijs 16:26

841
Jelgavas «Spīguņi» – Latvijas zēnu koru labākajā ducī

Cēsīs, kur aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās IX Latvijas zēnu koru salidojums «Nāc ar puikām!», visas valsts 60 zēnu koru konkurencē mūsu pilsētu braši pārstāvēja divi kolektīvi – Jelgavas 4. pamatskolas zēnu koris (diriģentes Dita Mūrniece un Marita Caune), kā arī 4. vidusskolas zēnu koris «Spīguņi» (Irina Osipova, Ingus Leilands).

Jelgavas 4. vidusskolas «Spīguņi» ar 44,80 punktiem pat iekļuva labāko koru ducī, saņemot pirmās pakāpes diplomu. Tomēr «galvenais jau bija dziedošo zēnu kopā būšanas prieks,» atzīmēja I.Leilands, kas šajos svētkos bija ne tikai «Spīguņu» diriģents, bet viens no visa salidojuma virsdiriģentiem līdz ar tādiem zēnu un arī citu koru kustības «grandiem» kā Ilze Balode, Anna Būre, Agnese Levinska, Jānis Veļičko, Mārtiņš Klišāns, Eduards Grāvītis, Arvīds Platpers un Romāns Vanags. «Sevišķi aizkustināja cēsnieku viesmīlība un lieliskā salidojuma organizācija,» pēc atgriešanās  I.Leilands prātoja, ka ne pārāk lielā pilsētā kā Cēsis vienlaicīgi parūpēties par vairāk nekā 1800 dziedošiem zēniem no 60 Latvijas dzīvespriecīgākajiem koriem nav viegls uzdevums.

Nozīmīgajam notikumam zēni gatavojās jau vairākus gadus, cītīgi apgūstot 18 repertuārā iekļautās latviešu komponistu dziesmas un tautas dziesmas, ko vajadzēja atskaņot a cappella. Aprīlī koru konkursos kompetenta žūrija izvērtēja zēnu un diriģentu veikumu. Galvenais zēnu koru vērtētājs bija salidojumu iniciators, ilggadējais Rīgas Doma zēnu kora diriģents Jānis Erenštreits, kurš ir arī IX Latvijas zēnu koru salidojuma patrons. Noslēguma koncerta laikā Cēsu pils parka estrādē tika pasniegta arī Lielā balva konkursa uzvarētājam – E.Melngaiļa Liepājas mūzikas skolas zēnu korim un diriģentei Ilzei Balodei (Rīgas Doma zēnu koris M.Klišāna vadībā un Jāzepa Mediņa 1.mūzikas skolas zēnu koris R.Vanaga vadībā salidojumā piedalījās ārpus konkursa).

Ne mazāk sīvas cīņas kā «koru karos» norisinājās arī basketbola laukumā. Arī šeit pašu labāko vidū bija trenera I.Leilanda vadītie Jelgavas 4.vidusskolas zēni, kas aizcīnījās līdz pat galvenajam finālam, kurā tomēr nācās atzīt ventspilnieku pārākumu. 

Pēc gājiena pa senlaicīgās pilsētas ielām noslēguma koncertā Cēsu pils parka estrādē līdz ar 60 zēnu koriem muzicēja arī Maestro Raimonds Pauls, solisti Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, jaunie dziedātāji Emerijs Sējāns, Jēkabs Kudulis un Ardis Avotiņš, deju, ritma un instrumentālās grupas. Koncerta režisore Inga Cipe, mākslinieciskais vadītājs Arvīds Platpers.