ZZ.lv ARHĪVS

Vēlēšanās būs caurspīdīgas urnas; noliedz, ka trūktu kādas partijas biļetenu

Gaļina Kudrjavceva

2013. gada 27. maijs 21:14

2037
Vēlēšanās būs caurspīdīgas urnas; noliedz, ka trūktu kādas partijas biļetenu

Šodien darbu sākuši vēlēšanu iecirkņi. Tajos var iepazīties ar partiju programmām un saņemt iesniegumu veidlapas, lai pieteiktu balsošanu mājās. Savukārt no trešdienas iecirkņos būs iespējams nobalsot tiem vēlētājiem, kas sestdien pašvaldību vēlēšanās piedalīties nevar. Jelgavas vēlēšanu komisijā noliedz, ka kādā no vēlēšanu iecirkņiem trūktu kādas partijas programmu vai biļetenu.

Šogad visos iecirkņos būs vienādas caurspīdīgas urnas. Valsts ģimnāzijā izvietotā – otrā pilsētas lielākā – iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Arvīds Prančs atklāj, ka urnas, kas domātas balsošanai mājās, ir pārāk lielas. «Bet vēlētājs, kurš pirmais izdarīs savu izvēli, redzēs, ka viņa aploksne urnā tiešām ir pirmā,» vienu no urnu plusiem min viņš.

Vēlēšanu iecirkņa pārstāvis stāsta, ka šogad balsis Jelgavā tiks skaitītas elektroniski, tāpēc īpaši svarīgi ir pareizi izdarīt atzīmi: pie vēlamā kandidāta atzīmējot krustiņu, bet nevēlamā vārdu un uzvārdu nosvītrot. 

Portāla zz.lv redakcijā šodien saņemta informācija, ka iecirknī, kas izvietots 1.ģimnāzijā, kā pirmais biļetens kaudzītē ir «Vienotības» saraksts, kuru biļetenam jābūt otrajam, savukārt trūkst Latvijas Atdzimšanas partijas biļetenu. Jelgavas vēlēšanu komisijas vadītājs Jānis Dēvics to noliedz, skaidrojot, ka pašlaik biļeteni vēlētājiem nav pieejami. «Varbūt pamanīti tie, kas izmantoti, pārbaudot skenerus,» tā viņš, piebilstot, ka partiju programmām nav jābūt izvietotām noteiktā secībā, jo tās var būt gan noliktas uz galda, gan piestiprinātas pie ziņojumu dēļa.

Otrdien iecirkņi atvērti no pulksten 9 līdz 13, trešdien – no 17 līdz 20, ceturtdien no 9 līdz 12, piektdien no 10 līdz 16. 

Centrālā vēlēšanu komisija informē, ka vēlēšanu laikā atbildīgie dienesti un tiesībaizsardzības iestādes strādās pastiprinātā režīmā, lai laikus apzinātu un novērstu iespējamos apdraudējumus sabiedriskajai kārtībai un pretlikumīgas darbības.

Pašlaik Drošības policija ir saņemti pirmie signāli par personām, kas šajās vēlēšanās gatavojas organizēt vēlētāju balsu pirkšanu. Signāli saņemti no Latgales, Vidzemes un Zemgales novadiem.

Foto: Agris Samcovs