ZZ.lv ARHĪVS

Lietā par pērn Līvbērzē notriekto meiteni saņemti pretrunīgi ekspertīžu slēdzieni; turpinās iztiesāt oktobrī

LETA

2013. gada 27. maijs 17:10

1590
Lietā par pērn Līvbērzē notriekto meiteni saņemti pretrunīgi ekspertīžu slēdzieni; turpinās iztiesāt oktobrī

Jelgavas tiesa līdz oktobrim atlikusi krimināllietu par Līvbērzē nāvējoši notriekto meitenīti, kurā Jelgavas novada sporta centra vadītājs Vladislavs Beitāns apsūdzēts par satiksmes noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja cilvēka nāvi, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Iemesls sēdes atlikšanai ir divu atšķirīgu ekspertīžu veicēju izsaukšana liecināt tiesā, kas tiesas un procesa dalībnieku noslodzes rezultātā plānots 10.oktobrī pulksten 10.

Apsūdzētā aizstāvis Ilmārs Cīrulis šodien tiesā iesniedza neatkarīgas ekspertīzes slēdzienu, kas liecina, ka autovadītājam nebija iespēju izvairīties no viena bērna notriekšanas, un kas ir pretrunā ar valsts nozīmētās ekspertīzes slēdzienu.

Tā kā konsultanta ekspertīzes un valsts eksperta slēdzieni ir pretēji, aizstāvis un prokurore aicināja tiesu uzaicināt liecināt abu ekspertīžu veicējus. Tiesa nolēma šo lūgumu apmierināt, un plānots, ka oktobrī liecinās ekspertīžu veicēji.

Kā ziņots, 29.janvāra sēdē tiesa nolēma apmierināt apsūdzētā aizstāvja Ilmāra Cīruļa lūgumu sagaidīt neatkarīgas ekspertīzes slēdzienu, ko viņš pamatoja ar pretrunām starp liecinieku liecībām un līdzšinējo ekspertīzes slēdzienu.

Tiesā izskanēja savstarpēji pretrunīgas liecības par to, vai automašīnas vadītājs darījis visu, lai novērstu mašīnas sadursmi ar bērnu.

Apsūdzētais savu vainu tiesā noliedza.Lietā kā cietušais ir bojāgājušās meitenītes tēvs, kurš apsūdzēto Beitānu uzskata par vainīgu, jo, viņaprāt, šoferis neesot darījis visu iespējamo, lai novērstu traģēdiju.

Aculiecinieks, kurš nav pazīstams nedz ar cietušo ģimeni, nedz apsūdzēto, pastāstīja, ka uz ceļa izskrējušas abas meitenes un Beitāna vadītā mašīna mainījusi braukšanas virzienu, kas radījis iespaidu, ka šoferis cenšas izvairīties no sadursmes.

Lūgts izvērtēt negadījumā notikušo, aculiecinieks pastāstīja, ka pats vada auto jau vairāk nekā desmit gadu un esot pieredzējis, un viņam šķitis, ka Beitānam nav bijis iespēju pilnībā novērst negadījumu, jo, tā kā viņa mašīnas priekšā izskrējušas abas meitenes, pēc liecinieka domām, viņam bijis neiespējami novaldīt auto tā, lai neviens neciestu.

Bojāgājušās vecmāmiņa pastāstīja, ka aptuveni puskilometru attālumā mājās pa logu redzējusi, kā abas meitenes izkāpj no maršruta autobusa, tad novērsusies, lai uzsildītu pusdienas, bet, kad pēc brīža atkal paskatījusies pa logu, tad redzējusi, ka vecākā joprojām staigā gar ceļu, un viņai radušās aizdomas, ka noticis kas nelabs. Negadījuma brīdi vecmāmiņa nebija redzējusi.

Arī maršruta autobusa šoferis pašu negadījumu nebija redzējis, jo vērojis ceļu, izbraucot no pieturas. Viņš esot tikai pamanījis, ka gar autobusu pretējā virzienā brauc kāda automašīna, un spogulī manījis, ka tā bremzē, jo deguši bremžu lukturi.

Bojāgājušo meiteni viņš atcerējās kā savu pastāvīgo pasažieri, un viņa šoferim palikusi atmiņā kā dzīvespriecīgs un kustīgs bērns, kurš arī autobusā te sēdies, te cēlies kājās.

Vecākā meitene, bojāgājušās meitenes tēva māsa, tiesā skaidroja, ka sadursmes mirkli nespējot atcerēties un tas viņai esot gluži kā izdzēsts no atmiņas. Viņa apstiprināja pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības. Tāpat meitene tiesā pieļāva, ka varējis būt tā, ka mazā, kura sākotnēji bija pie rokas, viņai izrāvās no rokas un skrēja pirmā.

Kā ziņots, pērn 24.janvārī pulksten 15.17 autoceļa P98 Jelgava-Tukums 7.kilometrā Līvbērzes pagastā 1961.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu «KIA Sportage», notrieca 2005.gadā dzimušu meiteni, kura no gūtajām traumām notikuma vietā nomira.