ZZ.lv ARHĪVS

VIDEO: Sasietām rokām un kājām pārpeld Lielupi

Agris Samcovs

2013. gada 26. maijs 18:06

1378
VIDEO: Sasietām rokām un kājām pārpeld Lielupi

Kādreizējais Cēsu Aerokluba planierists, ziemas peldētājs jelgavnieks Fridons Pipija sestdienas pēcpusdienā veikborda sacensību starplaikā izmantoja iespēju un veica peldējumu no viena Lielupes krasta līdz otram un atpakaļ tā saucamajā gruzīnu stilā - sasietām rokām un kājām. 

Peldējums ilga aptuveni desmit minūtes, drošības nolūkā to uzraudzīja Jelgavas pludmales glābēji, bet no krasta vēroja un atbalstīja veikborda sacensību dalībnieki un skatītāji. Peldējums norisinājās veiksmīgi un glābēju palīdzība nebija nepieciešama. 

Fridons šādā veidā jau mēģinājis peldēt arī iepriekš - Siguldas ziemas festivālā martā, arī kādā no ziemas peldēšanas sezonas noslēguma skatēm ap to pašu laiku ledus aukstā ūdenī, kā arī nākamos mēnešus nopietni gatavojies šim peldējumam. 

Pie sasniegtā Fridons apstāties nedomā un kā nākamo mērķi jau izvirzījis pārpeldēt dīķi vai ezeru, viens no «kandidātiem» ir Ozolnieku dīķis, tad Ķīšezeru, un, ja labi veiksies, arī vēl lielākas ūdenstilpes.

Senatnē peldēšana sasietām rokām un kājām tika izmantota kareivju sagatavošanā. Pirmkārt, tā bija karavīra psiholoģiska sagatavošana un viņa cīņas gara stiprināšana, pārvarot dabiskās bailes ūdens stihijas priekšā un spējot peldēt, pat esot sasietam. Otrkārt, nokļūstot gūstā, ja gadītos iespēja (piemēram, no kuģa vai tilta nokļūstot ūdenī), arī sasietām rokām un kājām kareivis varētu nokļūt brīvībā.

Video: Agris Samcovs