ZZ.lv ARHĪVS

Rekordists līdzekļu atvēlēšanā bezmaksas izglītības nodrošināšanai - Ozolnieku novads

LETA

2013. gada 22. maijs 16:46

426
Rekordists līdzekļu atvēlēšanā bezmaksas izglītības nodrošināšanai - Ozolnieku novads

Rekordists līdzekļu atvēlēšanā bezmaksas izglītības nodrošināšanai Latvijā ir Ozolnieku novads, kas gadā šiem mērķiem atvēl 100 latus uz vienu skolēnu, kamēr par bagātu uzskatītā Rīga šiem mērķiem velta vien 2,21 latu, liecina Tiesībsarga biroja apkopotie dati par Latvijas pašvaldību finansējumu bezmaksas izglītības nodrošināšanai 2013.gadā.

Ozolniekiem seko Nīcas novada pašvaldība, kur finansējums uz vienu bērnu ir 61,06 lati, un Pārgaujas novads ar 55 latiem. Finansējums robežās no 40 līdz 50 latiem uz vienu skolēnu ir atvēlēts četrās pašvaldībās - Jaunpils, Ciblas, Olaines un Jelgavas novadā.

Līdzekļi robežās no 30 līdz 40 latiem bezmaksas izglītības nodrošināšanai paredzēti astoņās pašvaldībās, bet visvairāk - 35 - ir to pašvaldību, kuras uz vienu bērnu gadā šim nolūkam ir atvēlējušas no 10 līdz 20 latiem. Nedaudz mazāk - 22 - pašvaldības šiem mērķiem tērē 20 līdz 30 latus, 16 pašvaldības tērē līdz 10 latiem, tostarp Neretas novads piešķīris 3,17 latus, Baldones novads - 4 latus, Cēsu novads - 5 latus, Limbažu novads - 5,60 latus, bet Krustpils novads - 6,04 latus.

No republikas pilsētām Rēzeknē finansējums uz vienu bērnu ir 3,50 lati, Valmierā - 7,60 lati, Jēkabpilī - 10 lati, Liepājā - 13,22 lati, Jelgavā - 20 lati, bet Jūrmalā - 30 lati.

Tiesībsarga birojs bija aicinājis visas pašvaldības sniegt informāciju par izglītībai piešķirto finansējumu, taču ne visas šim aicinājumam ir atsaukušās.

Šogad valsts piešķirtais finansējums mācību literatūras iegādei uz vienu izglītojamo ir 6,26 lati, bet nākamgad paredzēts piešķirt 7 latus.

Vairums pašvaldību lielākā vai mazākā apmērā finansē dažādu mācību līdzekļu iegādi skolēnu izglītošanai, bet ir arī pašvaldības, kas apmaksā teātra apmeklējumu un ekskursijas, liecina Tiesībsarga biroja apkopotie dati.

Ozolnieku novads tiesībsargam sniegtajā informācijā uzsvēris, ka nodrošina visu nepieciešamo bezmaksas izglītībai, ieskaitot vienu teātra izrādi mācību gadā. No pašvaldības budžeta izglītībai tiek atvēlēti 51,9%.

Jelgavas novads norādījis, ka nodrošinātajā bezmaksas izglītībā iekļautas grāmatas, daiļliteratūra un ekskursijas, bet izglītībai atvēlēts 41% no pašvaldības budžeta. Rīgas dome izglītībai no kopējā budžeta ir atvēlējusi 31%. Uz vienu bērnu gadā Rīga atvēl 2,21 latu, un tas paredzēts grāmatām. Latvijā ir vairākas pašvaldības, kuras sola, ka pilnībā nodrošina vai nodrošinās bezmaksas izglītību, piemēram, Alsungas novads, Brocēnu novads, Garkalnes novads, Nīcas novads, Siguldas novads un Jūrmala, kas no sava budžeta izglītībai piešķir 26%.

Taču ir arī tādas pašvaldības, kuras uzsver, ka visus izdevums segt nespēj un darba burtnīcas bērniem nenodrošina, piemēram, Jelgavas pilsēta izglītībai no sava budžeta velta 30,5%, bet nenodrošina visu darba burtnīcu iegādi. Arī Liepāja nenodrošina skolēnus ar darba burtnīcām un izglītībai tiek atvēlēti 23,6% no pašvaldības budžeta. Lai arī finansējums izglītībai ir 44,46%, arī Dobeles novada pašvaldība norāda, ka bezmaksas izglītību pilnībā nespēs nodrošināt. Tur darba burtnīcas iecerēts kopēt.