ZZ.lv ARHĪVS

Rāviņš saskata piemērotu laiku palielināt pašvaldību budžetus un iedzīvotāju algas

LETA

2013. gada 17. maijs 08:46

950
Rāviņš saskata piemērotu laiku palielināt pašvaldību budžetus un iedzīvotāju algas

Patlaban valsts attīstībā atpaliek pašvaldību finansiālie resursi un iedzīvotāju ienākumi, kas ir savstarpēji saistīti, intervijā aģentūrai LETA pauda Jelgavas pilsētas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Jelgavas mērs uzskata, ka ir pienācis laiks solidāri ar valsts budžetu palielināt arī pašvaldību budžetus, tāpat diskutēt un lemt par algu palielināšanu valsts un pašvaldību struktūrās, kas, viņaprāt, ietekmēs arī algas privātajā sektorā.

Neskatoties uz vienu no mazākajiem bezdarba līmeņiem valstī, Jelgavā katru gadu tiek palielināts sociālo pabalstu līmenis, kas liecina par kopējo iedzīvotāju naudas trūkumu.

«Tās ir zemās algas, kurām uzmanība jāvelta kopā ar valsts politiķiem. Ir jāpanāk lielākas algas gan uzņēmumos strādājošajiem, gan valsts un pašvaldības budžeta struktūrās strādājošajiem, jo algu līmenis nav mainījies kopš 2008.gada, kad pašvaldības iestādēs to samazinājām, ņemot vērā uzstādījumu, kāds valstī bija. Nākotnē algas būtu jāceļ,» pauda Rāviņš.

Viņš uzskata, ka arī pašvaldību budžeti pagaidām nav pietiekami attīstībai, bet šajā ziņā jau esot saņemti konkrēti valdības solījumi.

«Par to jau Lielo pilsētu asociācijā (LPA) daudzkārt esam tikušies ar premjeru un norādījuši, ka budžetiem ir jābūt pastāvīgiem un ienākumu sadaļai lielākai, jo, ja mēs paskatāmies tos uzdevumus, kas šodien ir jāveic pašvaldībām, tad tas pieaugums ir daudzkārt lielāks nekā pieaugums budžetos,» skaidroja Jelgavas pilsētas pašvaldības vadītājs.

Viņaprāt, ienākumu sadalei jābūt tādai, lai lielāko daļu pašvaldību nodrošinātu ar saviem stabiliem ienākumiem, kurus var prognozēt un plānot. «Šodien mēs redzam arī to, ka pašvaldības savu iztrūkstošo daļu kompensē ar kredītiem, kas ir pilnīgi nepareizi. Ja ņem kredītu attīstībai, tā ir viena lieta, bet, ja ņem kredītu, lai nodrošinātu savu dzīvi un iztikšanu, tā ir otra lieta, un tas ir nepieņemami un nepieļaujami,» skaidroja Rāviņš.

«Mūsu tikšanās reizē premjers apsolīja, ka nākotnē, jau ar nākamo gadu, pašvaldību budžeta pieaugums būs adekvāts valsts budžeta pieaugumam, jo patlaban pašvaldību budžeta pieaugums atpaliek. Kad 2008.gada nogalē un 2009.gada sākumā vajadzēja samazināt budžetu, mēs visi solidāri samazinājām, bet, kad vajag atgriezt atpakaļ, tad to solidaritāti aizmirst,» pauda Rāviņš.

Kā piemēru viņš minēja - ja patlaban 16 pašvaldības no 120 pašvaldībām ir donori izlīdzināšanas fondā, tad vēl divi trīs soļi un visas pašvaldības būs tādas, kādas tās bija 1980.gadā, kad izpildkomiteja un plānu komiteja katrai teritorijai deva savu dotāciju. «Mūsdienās tā ir Armēnijā, kur tā saucamās pašvaldības dzīvo no dotācijas, ko atvēl valdība. Tas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Padomes akceptēts modelis. Tas pat nav ES demokrātijas principos,» pauda Jelgavas mērs.