ZZ.lv ARHĪVS

«Fortum» Klaipēdā atver pirmo koģenerācijas staciju Baltijas valstīs, kurā par kurināmo izmantos atkritumus

www.zz.lv

2013. gada 15. maijs 14:17

426
«Fortum» Klaipēdā atver pirmo koģenerācijas staciju Baltijas valstīs, kurā par kurināmo izmantos atkritumus

Šodien Lietuvas prezidente Dalija Gribauskaite un Somijas prezidents Sauli Nīnisto Lietuvas pilsētā Klaipēdā svinīgā ceremonijā atvēra «Fortum» koģenerācijas staciju, kurā par kurināmo izmantos sadzīves un rūpnieciskos atkritumus, kā arī biomasu. Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās ar centralizētu siltumapgādi Klaipēdas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus, bet elektroenerģija tiks nodota Lietuvas elektroapgādes tīklā. Tā ir pirmā šāda veida koģenerācijas stacija Baltijas valstīs.   

«Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana koģenerācijas procesā no šķirotiem atkritumiem ir ilgtspējīgs risinājums pilsētās. Tas vienlīdz efektīvi atrisina gan enerģijas ražošanas, gan atkritumu apsaimniekošanas jautājumus, un ievērojami samazina siltumnīcefekta gāzu izmešus atmosfērā, salīdzinājumā ar atkritumu apglabāšanu izgāztuvēs,» šodien svinīgajā atvēršanas ceremonijā teica Markus Rauramo, «Fortum» finanšu prezidents.

Jaunā koģenerācijas stacija aizstās novecojušās jaudas, kurās par kurināmo izmantoja dabasgāzi, kā arī samazinās izmešu daudzumu par aptuveni 100 000 tonnām gadā.  Pāreja uz enerģijas ražošanu koģenerācijas režīmā ievērojami uzlabos energoefektivitāti, salīdzinājumā ar siltumenerģijas ražošanu katlu mājās, un pozitīvi ietekmē gan centralizētas siltumapgādes konkurētspēju, gan atkritumu apsaimniekošanas izmaksas. 

Stacija gadā spēs sadedzināt  230 000 tonnu atkritumu un biomasas, informē uzņēmums. 

Koģenerācijas stacijas celtniecība tika sākta 2011.gada martā un prasīja apmēram 1,2 miljonus darba stundas.