ZZ.lv ARHĪVS

«PET Baltija» nogādā 44 tūkstošus pudeļu, ko iedzīvotāji nodevuši par maksu

Gaļina Kudrjavceva

2013. gada 15. maijs 10:35

433
«PET Baltija» nogādā 44 tūkstošus pudeļu, ko iedzīvotāji nodevuši par maksu

Aprīļa laikā AS «Latvijas Zaļais punkts» un plastmasas pudeļu pārstrādes uzņēmuma «PET Baltija» pilotprojektā «PET pudeļu pieņemšana no iedzīvotājiem par atlīdzību» iedzīvotāji pārstrādei nodevuši jau 44 000 PET pudeles. Pārstrādei nodotais pudeļu skaits kopā veido aptuveni 1,5 tonnas plastmasas.

«Projekta mērķis ir pārbaudīt PET pudeļu depozīta sistēmas darbību, kas balstīta uz esošās infrastruktūras izmantošanu un neprasa milzīgus finanšu ieguldījumus. Lai iegūtu datus par sistēmas darbību, plānots savākt divus miljonus dzērienu PET (polietilēnteraftalāta) pudeļu. Pašlaik iedzīvotājiem ir pieejami 11 taras punkti Rīgā, Ogrē, Siguldā, Talsos, Rūjienā, Valkā, Valmierā, kuros par katru nodoto PET pudeli tiek maksāts viens santīms. Pieņemtas tiek tikai tādas PET pudeles, kuras ir iespējams pārstrādāt,» skaidro «Latvijas Zaļā punkta» komunikācijas projektu vadītāja Rita Bubina, piebilstot, ka tiek vērtēta iespēja pieņemšanas punktu izvietot arī Jelgavā, jo pašlaik uzņēmumam, kas PET pudeles uzpērk, šāda punkta pilsētā nav.

«Latvijas Zaļā punkta» pārstāve informē, ka akcija vasaras sezonā sākta apzināti, jo dzērienu patēriņš vasarā aug.

R.Bubina staāsta, ka pudeles «PET Baltija» tiek nodotas jau sašķirotas pa krāsām. Pašlaik lielākā daļa no aprīlī projekta laikā savāktajām PET pudelēm ir tumšas un caurspīdīgas pudeles.