ZZ.lv ARHĪVS

«Latvijas piena» vadītājs: Uzņēmumā nav ēnstrādnieku vai aplokšņu algu

www.zz.lv

2013. gada 14. maijs 19:41

1292
«Latvijas piena» vadītājs: Uzņēmumā nav ēnstrādnieku vai aplokšņu algu

Pretēji vairākos medijos publicētajai informācijai, uzņēmumā «Latvijas piens» nav nelegāli nodarbinātu strādnieku vai aplokšņu algu. Vidējā darba samaksa martā ražotnē strādājošajiem bija 590 lati pirms nodokļu nomaksas, aprēķinā neiekļaujot administrācijas personāla darba algas, apgalvo uzņēmuma pārstāvji. Tāpat visiem strādājošajiem esot darba līgumi, kuros precīzi atrunāti darba devēja un darba ņēmēja pienākumi, tostarp darba laika uzskaites un atalgojuma aprēķina kārtība.

«Esam atvērti jebkurām valsts institūciju pārbaudēm, vai tas būtu Valsts ieņēmuma dienests, Valsts darba inspekcija vai kāda cita kontrolējošā institūcija. «Latvijas piena» pamatvērtība ir patiesums un vīzija – patiesi cilvēki. Tāpēc jebkuras spekulācijas par negodīgu vai nelikumīgu darbību mums ir kategoriski nepieņemamas,» presei izplatītajā paziņojumā apgalvo uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis, piebilstot, ka tas ir jauns uzņēmums, darbinieku sastāvs vēl nav nostabilizējies un tikai palēnām tiek iedzīvinātas tradīcijas darbinieku atgriezeniskās saites saņemšanai.

Tiem «Latvijas piens» ražotnē strādājošajiem, kuriem ir paredzēts summētais darba laiks, tas iekļauts arī darba līgumos - darba devējs ar darbinieku vienojas par summētā darba laika uzskaites periodu – trīs kalendārie mēneši. Katrs darbinieks pirms līguma parakstīšanas tiek iepazīstināts ar līguma nosacījumiem, un tikai pēc tam tas tiek parakstīts. Atbilstoši Darba likuma 68.pantam, darbiniekiem tiek izmaksātas piemaksas par virsstundu darbu vai darbu svētku dienās 100 procentu apmērā, skaidro uzņēmumā. «Siera ražošanas cikls liedz iekārtas izslēgt piektdienās pulksten 17 – mums ir jāstrādā gan brīvdienās, gan arī svētku dienās. Bet tas darbiniekiem tiek kompensēts,» skaidro R. Freimanis.

«Diezgan bezatbildīgi un uzņēmumam sāpīgi, ka šādas ziņas nonāk presē,» teikts paziņojumā.

Valsts darba inspekcija un «Zemgales Ziņas» saņēmušas vēstuli, kurā SIA «Latvijas piens» darbinieki anonīmi sūdzas par negodīgu apmaksas sistēmu. Konkrētu faktu par to gan nav, tāpēc apsūdzības ir grūti pierādāmas, šodien raksta «Zemgales Ziņas». Elektronisko raksta versiju var iegādāties šeit.