ZZ.lv ARHĪVS

Gripas epidēmija ir beigusies

LETA

2013. gada 13. maijs 21:08

81
Gripas epidēmija ir beigusies

Gripas epidēmija Latvijā, kas sākās vēl janvārī, ir beigusies. Gripas gadījumu skaits aizvadītās nedēļas laikā nevienā no monitoringā iesaistītajām pilsētām nepārsniedza epidēmijas slieksni, tādēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņojis gripas epidēmijas beigas.

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko, aizvadītās nedēļas laikā gripas gadījumi tika reģistrēti vien divās monitoringa pilsētās Liepājā - 12 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju un Rīgā - trīs saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Šajā sezonā gripas epidēmija tika izsludināta 21.janvārī un tā turpinājusies ilgāk nekā pagājušajā sezonā. SPKC atgādina, ka 2012.gadā gripas epidēmija tika izsludināta 5.martā un tā turpinājās līdz 14.maijam.

Šīs sezonas epidēmija bijusi smagāka nekā iepriekšējos gados - lielāks bijis gan pacientu skaits, kuri gripas gadījumos vērsušies pie ģimenes ārstiem, gan slimnīcā nogādāto gripas pacientu skaits, skaidro SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova. Šajā sezonā gripa visvairāk skārusi vecākā gada gājuma iedzīvotājus. Minētajā vecuma grupā gripa visbiežāk arī izraisījusi komplikācijas, un arī gripas izraisītie nāves gadījumi lielākoties reģistrēti pacientiem vecumā virs 50 gadiem.

Ņemot vērā pārdzīvoto smago gripas sezonu, SPKC direktore Inga Šmate aicina iedzīvotājus nākamajai gripas sezonai gatavoties savlaicīgi. Viņa uzsver, ka iedzīvotājiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas vai blakusslimības, kuru gaitu saslimšana ar gripu var tikai pasliktināt, laikus ir jāplāno nepieciešamā vakcinācija pret gripu, lai izsargātos no smagām gripas komplikācijām un pat nāves. Tāpat SPKC aicina savlaicīgi pret gripu vakcinēties arī stacionāro ārstniecības iestāžu personālu un ģimenes ārstus.