ZZ.lv ARHĪVS

«Skali» Venēcijā nopelna ceļazīmi uz koru olimpiādi Rīgā

Uldis Veilands

2013. gada 13. maijs 18:13

511
«Skali» Venēcijā nopelna ceļazīmi uz koru olimpiādi Rīgā

Ar zelta diplomu un kausu no starptautiskā koru konkursa «Venezia in Musica 2013» atgriezies Jelgavas Valsts ģimnāzijas koris «Skali». Šis panākums garantē arī ceļazīmi uz pasaules koru olimpiādi, kas nākamgad notiks Rīgā.

Konkursu organizēja «Interkultur», kas ir arī pasaules koru olimpiādes organizatori. Konkursā «Venezia in Musica» piedalījās 26 kori no visas pasaules. Korus vērtēja starptautiska žūrija –  Renco Čilia (Malta), Enio Klari (Itālija), Kolins Mobijs ( Lielbritānija), Batista Pradāls (Itālija) un Romāns Vanags (Latvija).

«Piedalījāmies kā jauktais, nevis kā jauniešu koris,» pēc atgriešanās no konkursa pastāstīja kora «Skali» mākslinieciskā vadītāja Maija Branka. «Dziedāja arī absolventi, tāpēc konkursā jauniešu grupā startēt neļāva vecuma ierobežojums. Līdz ar to latiņa tika pacelta augstāk, jo pieaugušo kategorijā augstāks arī meistarības līmenis. Konkursā dziedājām trīs dažādu laikmetu komponistu dažādu stilu skaņdarbus: no vecklasikas – Džovanni Perluidži da Palestrīnas «Agnus Dei», no pagājušā gadsimta sākuma – dižā lietuvieša Mikaloja Konstantina Čurļoņa «Sanctus», no mūsdienu mūzikas – Valta Pūces «Augu nakti» ar Aivara Neibarta tekstu. Žūrijai un citiem interesentiem, kā varēja spriest pēc klausītāju reakcijas, vislabāk patika tieši vitālais un dzīvespriecīgais V.Pūces «Augu nakti».»

Savā grupā iegūtais uzvarētāju kauss deva tiesības līdz ar sešiem citu grupu uzvarētājiem koriem  (tai skaitā arī Rīgas Skolēnu pils meiteņu kori «Tonika») tiesības piedalīties konkursa finālā – Grand Prix izcīņā.

Fināls bijis liels izaicinājums, jo pāris dienu nācies sagatavot divas citas, konkursā nedziedātas dziesmas. «Skali» izpildīja Pētera Barisona «Latvijā» un Selgas Mences «Neba maize pate nāca». Grand Prix šoreiz aizceļoja uz Zviedriju. 

«Taču kvalificēšanās pasaules koru olimpiādei, gūtā  pieredze un bagātīgie iespaidi noteikti bija ieguldīto pūļu vērti, tādēļ koris vēlreiz vēlas pateikties visiem, kas atbalstīja ceļā uz konkursu,» teic diriģente M.Branka.