ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: Novada Domes deputātu kandidāti lielākas algas kultūras darbiniekiem nesola

Lāsma Antoneviča

2013. gada 13. maijs 17:51

8239
FOTO: Novada Domes deputātu kandidāti lielākas algas kultūras darbiniekiem nesola

Vai Jelgavas novadā nepieciešams viens liels kultūras nams, kur sapulcēties visiem novada iedzīvotājiem? Kā partijas plāno īstenot programmās ietvertos solījumus, piemēram, padarīt kultūru laukos laikmetīgāku un namus piepildītākus? Kurus māksliniekus pirmkārt vajadzētu aicināt uzstāties pagastos? Vai kultūrai pietiek ar 1,3 miljonu latu lielu budžetu? Šos jautājumus pirmdienas rīta pusē no deputātu kandidātiem diskusijā centās noskaidrot Jelgavas novada kultūras darbinieki. Pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone min, ka šī ir pirmā un, visticamāk, būs arī vienīgā politisko organizāciju diskusija pirms vēlēšanām. 

«Tā mums jau tradīcija uzklausīt deputātu kandidātus. Šādu tikšanos rīkojām arī pirms Saeimas vēlēšanām – lai zinātu, par ko tad īsti balsot,» Jelgavas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Dzintra Zimaiša pamato pasākuma ieceri. Tā gan neesot bijusi viņas iniciatīva – politisko partiju pārstāvji paši interesējušies par iespēju uzrunāt kultūras darbiniekus. 

Atbildēt uz nozares pārstāvju jautājumiem pirmdien bija ieradušies Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-TB/LNNK, «Vienotības», Reformu partijas, «Reģionu alianses», Zaļo un Zemnieku savienības, kā arī «Saskaņas centra» deputātu kandidāti.

Viņi spēja vienoties, ka finansējums kultūrai, lai arī trīs gadu laikā pieaudzis teju par pusi, tas joprojām nav pietiekams un ir apmierinājis vien pamatvajadzības. Tomēr uz strauju atalgojuma palielināšanu kultūras darbinieki nevarot cerēt, jo, kā, piemēram, norādīja Nacionālās apvienības pārstāvis Aigars Strupulis: «Ar tukšu vēderu cilvēkiem kultūru grūti uztvert.» Tāpēc pirmkārt jāparūpējas par sociāliem jautājumiem.

Partiju pārstāvji bija arī vienisprātis, ka novadā nav nepieciešams viens atsevišķs kultūras centrs, jo šāda «monstra» izveidošana un uzturēšana, kā arī novada iedzīvotāju nogādāšana turp būtu pārāk dārga. Tā vietā būtu jāattīsta vietējie kultūras nami un jāveicina vairāku pagastu sadarbība ne tikai pasākumu rīkošanas, bet arī informācijas aprites ziņā.

Plašāk par diskusijā runāto lasiet rīt laikrakstā «Zemgales Ziņas».

Foto: Agris Samcovs