ZZ.lv ARHĪVS

Futbols. Pirmajā īstajā mājas spēlē FK «Jelgava» pirmā uzvara (papildināts ar foto)

Uldis Veilands

2013. gada 11. maijs 17:53

5322
Futbols. Pirmajā īstajā mājas spēlē FK «Jelgava» pirmā uzvara (papildināts ar foto)

Pirmo reizi šosezon Latvijas virslīgas čempionāta spēli aizvadot Zemgales Olimpiskā centra «lielajā arēnā» uz dabīga, kaut ne visai kvalitatīva seguma, FK «Jelgava» ar 1:0 pārspēja līdzšinējos kaimiņus turnīra tabulā – FS «Metta/LU» – attālinoties no pēdējās vietas. Vienīgos vārtus spēles 79.minūtē guva Romans Bespalovs.

Futbola sezonas atklāšanas gars Zemgales Olimpiskajā centrā valdīja jau labu laiciņu pirms oficiālā spēles sākuma. Tika prezentēta Arņa Ērmaņa grāmata «Jelgavas futbola vēsture», jau sestā Jelgavas Sporta servisa centra veidotajā sērijā par dažādu sporta veidu attīstību mūsu pilsētā. Vispirms grāmatu saņēma FK «Jelgava» sezonas abonementu īpašnieki.

«Sporta statistiķi ir dīvaini ļaudis,» tā trāpīgi šo darbu un tā autoru raksturoja slavenais futbola tiesnesis un arī statistiķis, vairāku grāmatu autors Miķelis Rubenis. «Viņi mierīgi un klusi atnāk uz spēli, visu laiku kaut ko cītīgi pieraksta un pēc tam tikpat klusi iet mājās, bet viņu pieraksti pēc tam bieži vien izrādās vienīgie patiesie faktu nesēji,» tā šo skrupulozo darbu raksturoja M.Rubenis, kurš ar savā rīcībā esošajiem materiāliem palīdzējis arī šīs grāmatas tapšanā. Šim priekšstatam atbilst arī A.Ērmanis, kurš materiālus par futbolu apkopo jau no bērnības, bet par Jelgavas futbolu tādu neesot daudz, tāpēc nācies krietni pastrādāt gan bibliotēkās, gan tiešās sarunās ar veterāniem.

Pēc tāda ievada, kuru vēl vainagoja Bruno Jurgenberga vadītā pūtēju orķestra «Zelmeri» skanīgās taures, un pēc neveiksmēm iepriekšējās spēlēs (tāpat kā viesiem – līdzšinējās piecās spēlēs gūts viens punkts) gribējās sezonas atklāšanas mačā 850 Jelgavas skatītāju priekšā reabilitēties (līdzšinējās «mājas spēles» vēlā pavasara dēļ aizvadītas Kauguros). 

Jelgavnieku vēlme uzvarēt pirmajā puslaikā izpaudās ar pārsvaru arī laukumā, īpaši pirmajā pusstundā. Vairākās epizodēs aktīvs bija Maksims Daņilovs, bet daži vārtu momenti, sevišķi puslaika beigās, bija arī viesiem, par laimi, modrs bija FK «Jelgava» vārtsargs Aleksandrs Vlasovs. 

Otrajā puslaikā spēle izlīdzinājās, un dažas izdevības bija abiem pretiniekiem, jo arī «Metta/LU» komandai tabulā vairs nav kur atkāpties – par to liecināja viesu trenera Andra Riherta aktīvā darbība laukuma malā, brīžiem darbojoties pat bumbu padevēja lomā. 79.minūtē «Jelgavas» futbolists  Vadims Žuļevs izrāvās pa labo malu, asistēja vārtu priekšā Romanam Bespalovam, kurš raidīja bumbu vārtos – 1:0.

FK «Jelgava» sastāvs: Vlasovs, Valērijs Redjko, Deniss Petrenko, Aleksandrs Gubins, Dmitrijs Šiļuks, Mindaugs Grigaravičs (Dmitrijs Paplavskis), R.Bespalovs, V.Žuļevs, Dmitrijs Medeckis (Mārcis Ošs), Boriss Bogdaškins, M.Daņilovs (Aldis Trukšāns). 

Pateicoties šim panākumam, FK «Jelgava» tagad tabulā panākusi «Ilūksti» (piektdien 0:4 Rīgā ar «Daugavu») un Jūrmalas «Spartaku», kam arī ir pa četriem punktiem, tiesa, «Spartaks» sestās kārtas spēli aizvadīs svētdien (Liepājā ar «Metalurgu»).

Jelgavas futbola draugi var būt gandarīti gan par sportiskā, gan organizatoriskā līmenī izdevušos sezonas sākumu. Nākamā spēle – 16.maijā pulksten 19 Rīgā ar «Skonto».

Foto: Agris Samcovs