ZZ.lv ARHĪVS

Foto: Ugunsdzēsējiem pirmdien bijis ļoti daudz darba; pie lidlauka degusi zāle 27 hektāru platībā

www.zz.lv

2013. gada 7. maijs 13:47

2099
Foto: Ugunsdzēsējiem pirmdien bijis ļoti daudz darba; pie lidlauka degusi zāle 27 hektāru platībā

«Pirmdien Jelgavas novadā reģistrēti četri kūlas ugunsgrēki. Ugunsdzēsēji steidzās no viena izsaukuma uz otru, bet, ja pilsētas iedzīvotājiem būtu nepieciešama steidzama palīdzība, nāktos gaidīt, kamēr palīgā atbrauc ugunsdzēsēji no citiem depo, kas prasītu daudz ilgāku laiku,» pirmdienu vērtē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciāliste Inga Vetere.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēti 105 kūlas ugunsgrēki, tāpat visās aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsējiem nācās dzēst vairāk nekā 100 ugunsgrēkus diennaktī. Diemžēl ir arī gadījumi, kad kūla tiek apdzēsta, bet drīz jau atkal turpat nedaudz tālāk tā tiek aizdedzināta no jauna. 

Tā, piemēram, pulksten 16.28 dega kūla Jelgavā blakus lidlaukam 15 hektāru platībā, kur ugunsdzēsēji darbu pabeidza pulksten 20.40. Savukārt cita Jelgavas ugunsdzēsēju autocisterna dzēsa kūlas ugunsgrēku 12 hektāru platībā turpat blakus no 18.49 līdz 20.27.

Ilgstoši saglabājoties siltam un saulainam laikam, pērnā kūla kļūst aizvien sausāka, tādēļ ātrāk uzliesmo un izdeg lielākas platības. Kūlas dedzinātāji ne vien nodara postījumus dabai, bet arī apdraud savu un līdzcilvēku dzīvību un īpašumu, atgādina I.Vetere. Ik gadu ugunsgrēkos tiek nopostītas ēkas, tajā skaitā ne vien dārza mājiņas vai šķūnīši, bet arī dzīvojamās mājas.  Šajā laika periodā no kūlas aizdegas arī pameži, jaunaudzes un meži.

Foto: Ruslans Antropovs