ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: Maija stafetes Pasta ielā

Uldis Veilands

2013. gada 1. maijs 13:25

17107
FOTO: Maija stafetes Pasta ielā

No ierastās Maija ielu stafešu vietas – Lielās ielas – šogad pilsētas galvenās maģistrāles rekonstrukcijas dēļ skrējējiem nācās pārcelties uz Pasta ielu, tomēr tas nemazināja cīņas garu, vismaz abās jaunākajās grupās uzvarētāji izšķīrās tikai astoņos posmos sadalītās 850 metru garās distances pēdējos metros.

Piemērota bija arī starta un finiša vieta pretī Raiņa parkam, bet no bijušā kinoteātra, tagad biznesa centra «Zemgale», ēkas kāpnēm Agra Celma diriģētie pūtēju orķestra «Rota» marši skanēja sevišķi braši un palīdzēja vairākām Jelgavas 4.vidusskolas komandām ja ne gluži uzvarēt, tad vismaz tikt pie medaļu spožuma.

Gadu gaitā šī reize gan nebija vienīgais izņēmums, kad tradicionālais ielu skrējiens maina dislokācijas vietu. Jelgavnieki ar stāžu atcerēsies apļveida maršrutu pa vairākām pilsētas ielām no centra līdz pat stacijai, bet jaunākos laikos kāda no stafetēm rīkota Zemgales Olimpiskā centra apkaimē, pie tam 9.datumā. Vai nu politisku, vai kādu citu iemeslu dēļ bijuši arī mēģinājumi ielu skrējienu rīkot nevis 1., bet 4.maijā.

Šogad gan atkal 1.maijs, tāpat kā pirmsākumos. Tikai tradīcija izrādās tik sena un pati par sevi saprotama, ka tagadējie organizatori un tiesneši labāk atceras, kā skrējuši, nevis, kad šī tradīcija sākusies (visbiežāk skanēja atbilde – «cik atceros, skrējuši vienmēr, arī pats esmu skrējis»). Reālu skaitli – 1946.gadu, kad varētu būt notikusi pirmā stafete, minēja pazīstamais vieglatlētikas treneris un šo stafešu tiesnesis Austris Cīrulis.

Nu vēsturē ierakstīts arī 2013.gada ielu skrējiens.

Stafešu uzvarētāji (vietu secībā)

6. – 7. klašu grupā:meitenēm – 6. vidusskola, 5.vidusskola, 4. vidusskola;zēniem – 5. vidusskola, Spīdolas ģimnāzija, 4. vidusskola.

8. – 9. klašu grupā:meitenēm – 5. vidusskola, Spīdolas ģimnāzija, 4. vidusskola; zēniem – Valsts ģimnāzija, Spīdolas ģimnāzija, 5. vidusskola.

10. – 12. klašu grupā:jaunietēm – 5. vidusskola, Spīdolas ģimnāzija, Valsts ģimnāzija;jauniešiem – Valsts ģimnāzija, 6. vidusskola, Spīdolas ģimnāzija.

Pēdējo skrējienu līdz ar vecākās grupas skolu jauniešiem veica arī divas «neformāļu» komandas, un «Jelgavas novads/LLU» distancē apsteidza visus konkurentus.  

Foto: Ruslans Antropovs