ZZ.lv ARHĪVS

«Sauli meklējot» – Jānis Lūsēns un domubiedri 5.maijā Sv.Annas baznīcā

Uldis Veilands

2013. gada 30. aprīlis 11:31

575
«Sauli meklējot» – Jānis Lūsēns un domubiedri 5.maijā Sv.Annas baznīcā

Koncertprogramma «Sauli meklējot», ko veidojis muzikālais teātris «Ars Nova», pirmatskaņojumu piedzīvoja otrajās Lieldienās Rīgas Sv.Jāņa baznīcā. Jelgavnieki ar to varēs iepazīties 5.maijā, kad pulksten 15 programma tiks atskaņota Jelgavas Sv.Annas katedrālē.

«Sauli meklējot» ir Jāņa Lūsēna un Imanta Kalniņa skaņdarbu un latviešu dzejas lasījumu programma, tajā tiek atskaņota arī Jāņa Lūsēna un Leonīda Breikša «Diatoniskā kantāte», ko savā kompaktdiskā «Lai tāpēc šodien torņi skan» savulaik iekļāvis Jelgavas novada Lielplatones, Platones un Elejas pagastu jauktais koris «Sidrabe».

«Diatoniskā kantāte» komponistam J.Lūsēnam bija pirmā tikšanās ar dzejnieku L.Breikšu mūzikā, Turpmākajā J.Lūsēna daiļradē ir tapuši jauni, līdz šim neatskaņoti skaņdarbi gan ar L.Breikša, gan n citu latviešu dzejnieku vārdiem, kas apvienoti jaunajā koncertprogrammā «Sauli meklējot», kurā papildus J.Lūsēna un I.Kalniņa skaņdarbiem izskanēs dzeja aktiera, Jelgavas 4.vidusskolas absolventa Andra Keiša lasījumā.

L.Breikšs izsūtījuma gados sarakstījis dzeju, kurā atspoguļotas latviešu tautas un personiskās sāpes un pārdzīvojumi, dzīvojot svešatnē. Viņa jūtīgā dzejas valoda uzrunā ar cilvēcisko būtību – latviešu ģimenes caur grūtībām un zaudējumiem saglabājušas skaidru prātu un sirds mīlestību. Caurviju tēma koncertprogrammai ir mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam, kas ietver sevī dziļākās un īstākās jūtas.

Koncertā piedalīsies arī jau minētais koris «Sidrabe», kas diriģenta Gunta Pavilona vadībā muzicēs kopā ar Jelgavas pašvaldības iestādes «Kultūra» jaukto kori «Zemgale». Par jelgavnieku savā ziņā joprojām varam uzskatīt arī ērģelnieku Aigaru Reini. Savukārt altāra priekšplānā muzicēs sens un labs Jelgavas draugs Jānis Lūsēns (taustiņinstrumenti) un instrumentālistu grupa: bass – Jānis Lūsēns jun., vijole – Marta Spārniņa, akordeons – Marita Bērziņa. Balss – Uģis Roze.