ZZ.lv ARHĪVS

Rezultāts – veikalu plauktos

Dace Diržine

2013. gada 26. aprīlis 00:00

116
Rezultāts – veikalu plauktos

Aprīlis ir svētku mēnesis LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātei (PTF), un šogad jo īpašs, jo nupat tā nosvinējusi 65 gadu jubileju. Pateicības vārdi un laba vēlējumi jau izskanējuši, arī absolventi salidojumā satikušies, bet darbs un studijas turpinās. Pārtikas nozare būs nepieciešama jebkurā laikā un valsts iekārtā, un šī Latvijā ir vienīgā fakultāte, kas piedāvā studijas pārtikas zinībās. 65 gadu laikā to beiguši pieci tūkstoši absolventu, kas ir arī daudzu Latvijā iecienītu produktu ideju autori.

Iztur labākie

Katra Latvijā ražotā pārtikas produkta izstrādē vai ražošanā noteikti iesaistīts kāds pārtikas tehnologs. Produkts nerodas vienā dienā. Lai to izstrādātu, izpētītu un ieviestu dzīvē, dažkārt paiet pat vairāki gadi. Tas ir grūts darbs, kura augļi parasti ir ļoti saldi, atzīst PTF dekāne profesore Inga Ciproviča.
21. aprīlī PTF atzīmēja 65. dzimšanas dienu. Studenti to nekautrējas saukt par smagu fakultāti. Citu fakultāšu studentiem «lielais bieds» ir ķīmija vai fizika, vai matemātika, bet topošajiem pārtikas tehnologiem jārēķinās ar visu trīsvienību, tāpēc līdz galam iztur tikai paši labākie un centīgākie. Arī dekāne 1992. gadā absolvējusi šo fakultāti, iegūstot zinātnisko grādu piena pārstrādē. Viņa neslēpj, ka ļoti vēlējusies strādāt kādā no uzņēmumiem, radot jaunus produktus vai uzlabojot esošos, taču docente Lilita Ozola piedāvājusi palikt pilī, lai savas zināšanas un darbu viņa ieguldītu zinātnē. Nu jau profesore I.Ciproviča septiņus gadus vada visu fakultātes lielo saimi.

Studijas nav vieglas

Fakultāte īsteno trīs studiju programmas – pārtikas tehnoloģijas, pārtikas zinību, kā arī ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības, līdz ar to absolventu darba iespējas ir ļoti dažādas. «Mūsu absolventi strādā gan par vadošajiem speciālistiem pārtikas uzņēmumos, gan valsts institūcijās, piemēram, Zemkopības ministrijā, Pārtikas un veterinārajā dienestā, ir absolventi, kas veiksmīgi nodibinājuši savus uzņēmumus, strādā arī viesnīcās, ēdināšanas uzņēmumos, tūrisma firmās. Protams, ir arī tādi, kas ļoti mērķtiecīgi studijas turpina maģistrantūrā un doktorantūrā,» stāsta I.Ciproviča.
Kaut gan studijas nav vieglas, studētgribētāju skaits katru gadu pārsniedz valsts atvēlētās budžeta vietas. Šogad trijās studiju programmās PTF plāno uzņemt līdz 105 jauniešiem. «Pieteikumu skaits ir vidēji sešas reizes lielāks, bet ne visi izvēlas palikt. Būtiski ir fakultāti arī absolvēt. Lai izprastu specifiskās zināšanas produktu gatavošanā, inženierijā, lai analizētu, daudz jāmācās. Bet līdz ar aktivitātēm, ko organizē mūsu studenti, grūtums piemirstas un ir gandarījums par paveikto.
Izturēt smagos studiju gadus pa spēkam nav visiem, bet dekāne uzsver, ka vismaz puse ar to tiek galā. Maģistrantūrā studenti ir daudz motivētāki un atbirums ir neliels. «Vieglāk būtu neko nedarīt, bet katra cilvēka dzīvē pienāk brīdis, kad viņš sāk domāt, ko viņš varēja izdarīt. Vismuļķīgāk ir sākt nožēlot tad, kad vairs neko nevar mainīt. Ir jānāk un jāstudē, tad būs prieks un gandarījums,» pārliecināta dekāne.

65 dzimšanas dienas tortes

Katrai fakultātei ir savs pamats, uz kā tā veidojusies, un tradīcijas, bez kurām šodien neiztikt. I.Ciproviča uzsver, ka PTF pamats ir cilvēki, kas tālajā 1948. gadā fakultāti dibinājuši, taču paliekošas vērtības noteikti atstāj arī studenti, kas arvien vēlas iedibināt kādas sabiedriskas aktivitātes. Tās ir viņu izlolotās Putru dienas, ko atzīmē kopš 1986. gada. Pārtikas tehnoloģijas studenti ir fakultāšu dienu aizsācēji, ko nu jau īsteno visas LLU fakultātes. PTF Studentu pašpārvalde iedibinājusi arī Gada balvu ar vairākām nominācijām, piemēram, «Gada students», «Gada iedvesmojošākais mācībspēks», «Gada smaids», «Gada studenta lieldraugs», «Gada
2. dienesta viesnīcas darbinieks», «Par mūža ieguldījumu fakultātē».
Apliecinot garšīgākās fakultātes titulu, katru gadu «putriķi» visus cienā ar kādu gardu pārsteigumu. 2010. gadā pils pagalmā viņu rokām tapa garākā – vairāk nekā 100 metru – sviestmaize, gadu vēlāk – lielākais kārums «Skudru pūznis» un lielākā studentiskā pica. Šogad, jubilejas gadā, tika ceptas 65 dzimšanas dienas tortes, ar ko cienāti viesi.

Veselīgs uzturs arī kareivjiem

Studenti, izstrādājot savus kvalifikācijas un zinātniskos darbus, mēģina izpētīt un radīt interesantas lietas. Protams, nevar teikt, ka ļoti daudzi no tirgū ieviestajiem jaunumiem dzimuši tieši fakultātē, bet idejas jau nekur nepazūd un agrāk vai vēlāk kaut kādā veidā tomēr īstenojas. «Lauvastiesa no mūsu studentiem ir tieši pārtikas tehnoloģijas speciālisti, inženieri un tehnologi ir tas lielais spēks, kas Latvijai devis ļoti daudz dažādu pārtikas produktu. Mēs ieejam veikalā un vienmēr priecājamies, ka atkal plauktos nonācis kāds jaunums. Latvijas pārtikas produktu radīšanā liels nopelns ir fakultātes absolventu un speciālistu kopumam,» uzsver I.Ciproviča.
Līdztekus jauno speciālistu izglītošanai fakultāte intensīvi sadarbojas ar ražotājiem. «No jaunākajiem produktiem, kur roku pielikuši arī mūsu fakultātes mācībspēki, var minēt jau atpazīstamos dārzeņu biezeņus mazuļiem «Rūdolfs», augļu, dārzeņu kubus, kas pārdošanā ir kā marmelādes, un citus,» uzskaita dekāne.
Nevar nepieminēt arī LLU zinātnieku sadarbību ar Latvijas uzņēmumiem, kas izstrādājuši sabalansēta uztura komplektus «sausās uzturdevas» Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kareivju ēdināšanai. Šādus komplektus karavīri lieto jau otro gadu. Ir arī citi piemēri, kas drīz noteikti ieraudzīs dienasgaismu, pārliecināta I.Ciproviča. 

Pārmaiņu gaidās

Iespējams, tieši 65 gadi būs robežšķirtne jauna ceļa sākumam. Dekāne piebilst, ka nākotnes plānu ir daudz, bet viens no lielākajiem – jaunas fakultātes ēkas būvniecība aiz Valdekas pils. Maijā paredzēts pabeigt tās tehnisko projektu, kam sekos nākamie soļi – konkursa izsludināšana un būvnieku meklēšana. «Mūsdienās visu izšķir nauda – ja tā būs, tad mūsu domas varētu arī materializēties. Bet es ļoti ceru, ka absolventu salidojumus vadība nākotnē vienalga ļaus svinēt pilī,» smaida I.Ciproviča. ◆