ZZ.lv ARHĪVS

Brūkošajam Driksas krastam bruģi meklē «starp savējiem»

Gaļina Kudrjavceva

2013. gada 25. aprīlis 00:00

78
Brūkošajam Driksas krastam bruģi meklē «starp savējiem»

Specifisko pašvaldības prasību dēļ iekavējies iepirkums par J.Čakstes bulvāra rekonstrukcijas turpināšanu. Kāds bruģa ražotājs apgalvo – pašvaldība ietvju segumam izvirzījusi prasības, kuras var izpildīt tikai vietējā firma «Igate». Tikmēr pērn gada nogalē ekspluatācijā nodoto bulvāra posmu jau papostījuši plūdi. Par zaudējuma apmēriem atbildīgie speciālisti vēl runāt nav gatavi.
Pēc ūdens līmeņa samazināšanās rekonstruētajā Driksas krastā atklājušies postījumi – melnzemes gabali atdalījušies no nogāzes, arvien vairāk manāmi defekti ietvē, kuras bruģis jau pērnruden pāris nedēļas pēc atklāšanas sāka šķobīties. «Par situāciju Čakstes bulvārī varēsim runāt tikai pēc paliem,» plašākus komentārus par nodarītajiem zaudējumiem nesniedz pašvaldības iestādes «Pilsētsaimniecība» vadītājs Andrejs Baļčūns, piebilstot – pašlaik speciālisti fiksējuši vien to, ka ir atdalījusies melnzeme.

Korekcijas varēs veikt

Tikmēr līdz 20. maijam pagarināta būvnieku pieteikumu iesniegšana par bulvāra otrās kārtas rekonstrukciju, lai arī sākotnēji tai bija jānoslēdzas jau vakar. Pašvaldība skaidro – Iepirkumu uzraudzības birojā par konkursu iesniegta sūdzība, tāpēc termiņš pagarināts līdz tās izskatīšanai.
Plašākus komentārus par sūdzību nesniedz arī biroja vadība. «Lēmums tiks pieņemts 30. aprīlī,» saka biroja vadītāja Dace Gaile, skaidrojot, ka pašvaldība var pagarināt pieteikumu iesniegšanas termiņu, lai  būtu iespējams operatīvi veikt korekcijas iepirkumā, ja birojs sūdzību atzīs par pamatotu.

Tādu ražo tikai Polijā

SIA «Brikers Latvija» tirdzniecības vadītājs Gatis Liniņš stāsta, ka uzņēmumā ar lūgumu apstrīdēt iepirkumu vērsušies vairāki būvnieki: «Mēs varam piegādāt būvniekiem atbilstošas kvalitātes bruģi, taču pašvaldība noteikusi, ka tam jābūt apstrādātam pēc īpašas tehnoloģijas – nevis ar ūdens strūklu, bet lodītēm, ko Latvijā var izdarīt tikai «Igate».»
Viņš pārliecināts, ka īpašais bruģis divreiz sadārdzina tā ražošanu un piegādi, savukārt Jelgavas uzņēmums, nodrošinot pašvaldībai speciālo segumu, tādā veidā atpelnot nesenā pagātnē iegādāto bruģa ražošanas iekārtu, kādas nav nevienam citam Latvijas uzņēmumam. «Šādu bruģi var atrast tikai Polijā. Līdzvērtīgu segumu iespējams izgatavot gan daudzviet Latvijā, gan Šauļos, taču tas nav apstrādāts tā, kā to vēlas Jelgavas pašvaldība,» savu nostāju pauž G.Liniņš.

No atbildes izvairās

«Čakstes bulvāra rekonstrukcijas otrajā kārtā paredzētais bruģakmens klājums projektēts vienlaikus ar rekonstrukcijas pirmo kārtu. Tāpēc, lai saglabātu vienotu ansambli, bruģakmens tiek prasīts atbilstoši formai, krāsai un izmēriem, kāds jau ir ieklāts Čakstes bulvāra posmā no Raiņa līdz Lielajai ielai,» iepirkumu komentē pašvaldības Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldes vadītāja Gunita Osīte.
Domes pārstāve neatbild uz jautājumu, vai, nosakot specifiskas prasības, pasūtītājs lobē vienu uzņēmumu, vien piebilst, ka pašvaldība nav veikusi izpēti par ražotājiem Latvijā. ◆