ZZ.lv ARHĪVS

Vimbas pietur arī Driksā

Dace Diržine

2013. gada 25. aprīlis 00:00

135
Vimbas pietur arī Driksā

Pavasara pali šogad vairāk nekā citkārt ļāvuši Lielupē un Driksā iepeldēt vimbām. Makšķernieki prognozē, ka Jelgavas ūdeņos tās vēl uzkavēsies pāris dienu, bet tad iznārstojušas dosies atpakaļ uz jūru. Copmaņi izdevību garām nelaiž, un dažiem atļauto zivju daudzumu, kas ir piecas vimbas, izdodas izvilkt nepilnās pāris stundās.
Aizvadītās nedēļas nogalē Driksas mala bija burtiski nosēta ar makšķerniekiem. Šonedēļ Driksā iegūt lomu jau esot daudz grūtāk, un pāris upmalā sastapto ķērāju secina: «Zivis aizgājušas.»
Aivars Krasovskis par vimbām Driksā dzirdējis no paziņām – brīvdienās upe bijusi zivju pārbagāta, tāpēc trešdien nolēmis izmēģināt arī savu laimi. «Vajadzēja nākt no rīta, tagad nekas neķeras. Domāju, ka vimbas jau ir prom,» secina Aivars. Blakus esošais Valērijs Mališevs kolēģim nepiekrīt, piebilstot, ka ūdens līmenis upē vēl nav nokrities, tāpēc copei jābūt. «Parasti pavasaros pie jūras vimbu nokļūšanu mazajās upītēs norobežo aizsprosti, kas šogad palu laikā nav paspēti uzlikt, tāpēc tik daudz zivju iepeldējis arī Driksā. Vimbas ir jūras zivis, dažas dienas tās upēs padzīvo, nārsto un dodas atpakaļ uz jūru. Brīvdienās te nebija, kur kāju nolikt, tik daudz makšķernieku. Ķērās visiem. Pašam vakar tikai viena puskilogramu vimbiņa pieķērās, aiznesu mājās, iesālīju un pēc pāris stundām jau apēdu – ļoti garšīga,» priecājas Valērijs.
Jelgavnieks Harijs Markevičs gan vakar no Driksas mājās devās bešā. Viena pieķērusies, bet pie krasta «aizgājusi». Harijs, kurš par makšķernieku sevi sauc jau vairāk nekā sešdesmit gadu, stāsta, ka Driksā zivju paliekot arvien mazāk. «Kādreiz nevienu dienu mājās nedevos bez zivīm, savēru tās uz šņores, lai citi redz un priecājas. Arī toreiz Driksā iepludināja pilsētas notekūdeņus, bet zivju vienalga bija pulka, jo nebija tādas sadzīves ķīmijas kā šodien,» domā makšķernieks.
Edmunds Bergmanis no Liel­upes mājās dodas ar piecām vimbām maisā. Pie loma tikts pāris stundu laikā. «Norma ir, un pietiek! Vakar piecas, šodien piecas – esmu apmierināts. Vimbas šogad ķeras daudz labāk nekā citus pavasarus. Driksā nemakšķerēju, jo tajā ieplūst kanalizācijas ūdeņi, kas man ne sevišķi patīk,» atzīst copmanis. Vimbas viņš vējā izkaltēs un Jāņos baudīs kopā ar miestiņu. Edmunds uz Lielupi plāno atkal doties pirmdien, bet šaubās, vai tad vimbas vēl būs.
Lielupes malā copei gatavojas vēl vairāki vīri. Normunds Pirtnieks stāsta, ka turp braucot jau trešo dienu un līdz šim normu vienmēr izdevies arī saķert. «Šogad runā, ka vimbas arī Driksā iegājušas, bet tā upe man nepatīk, var gadīties ka zivis ne tā garšo,» smej jelgavnieks. Vērtējot  Lielupes bagātības, Normunds secina, ka upe tukšāka nepaliek un neizmirst. Aizvien biežāk Lielupē makšķerniekiem izdodoties noķert zandartus, kas kādreiz bijis retums, un rudenī sanāk arī pa kādam lasim.
Šogad Zemkopības ministrija nolēmusi par 10 dienām pagarināt līdaku makšķerēšanas aizlieguma periodu. Līdakas atļauts makšķerēt no 10. maija, un tas saistīts ar laikapstākļiem, kuru dēļ zivis šogad sākušas vēlāk nārstot. ◆