ZZ.lv ARHĪVS

Interesi par dzīvošanu «Dalbes līcī» izrādījuši vairāk nekā 40 seniori; dzīvoklis maksās, sākot ar 27 tūkstošiem

www.zz.lv

2013. gada 23. aprīlis 18:51

3277
Interesi par dzīvošanu «Dalbes līcī» izrādījuši vairāk nekā 40 seniori; dzīvoklis maksās, sākot ar 27 tūkstošiem

Senioru ciematā «Dalbes līcis», kuru projekta īstenotāji sola izbūvēt degušās un nepabeigtās viesnīcas vietā Rīga – Jelgava šosejas malā, būs iespējams iegādāties mājokļus par pajām. Kā norāda attīstītāji, tas esot Latvijā unikāls projekts, kurā tiek veidota sava veida «mikropilsēta» - īpaša dzīvesvieta cilvēkiem, sākot no 55 gadiem. 

Tiek uzsvērts, ka tā nav sociālās aprūpes iestāde vai pansionāts, tā ir dzīvesvieta pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem, kuri vēlas «iegūt augstu atbalsta un drošības līmeni, kā arī savai vecuma grupai interesantu kopienu un aktīvu dzīvesveidu», raksta db.lv. 

«Esam izvēlējušies vislabāko juridisko formu šādam projektam - kooperatīvo sabiedrību, jo tā ir praktiski vienīgā, kas pilnībā garantē savu biedru ieguldīto līdzekļu drošību,» iepriekš skaidroja viens no KS «Dalbes līcis» dibinātājiem Guntis Grants.

Kooperatīvās sabiedrības biedri, iegādājoties emitētās pajas atbilstoši izvēlētā apartamenta vai mājas vērtībai, iegūst arī īpašuma tiesības un iespēju izmantot visu  koplietošanas infrastruktūru 29,3 hektāru platībā - zemi, atpūtas, izklaides un relaksācijas telpas. Visi KS biedri ir tiesīgi lemt par saimnieciskajiem un finanšu jautājumiem.

Kā šodien portālam db.lv stāstīja K. Krūmiņš, līdzšinējo interesi par projektu viņš vērtē kā lielu, jo pēc 1.februāra interesentu skaits palielinājies par vairāk nekā 40 cilvēkiem, bet projekta maksimālā kapacitāte ir 250 cilvēki.

Pēc KS valdes locekļa stāstītā, reāli celtniecības darbi projektā sāksies pēc līguma parakstīšanas ar banku - jūnijā vai jūlijā. Sākotnēji bija iecerēts darbus sākt maijā. Pirmais tapšot centrālais korpuss, bet individuālās mājas cels atbilstoši cilvēku interesei. Atkarībā no izvietojuma māju cenas būs no 55 tūkstošiem latu, bet dzīvokļu - no 27 tūkstošiem latu.

Projekta mērķgrupa ir salīdzinoši turīgais Latvijas iedzīvotāju slānis attiecīgajā vecuma grupā. Pašlaik šai mērķgrupai Latvijā neesot cita analoga piedāvājuma. Projekta izpētes posmā secināts, ka ir vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuri varētu būt ieinteresēti un finansiāli spējīgi iegādāties mājokli senioru ciematā un maksāt ikmēneša uzturēšanās maksu.

Paredzams, ka centrālās ēkas rekonstrukcija un pirmās individuālās mājas tiks pabeigtas 2014.gadā.