ZZ.lv ARHĪVS

Asfaltu negrib gaidīt līdz 2020. gadam

Gaitis Grūtups

2013. gada 23. aprīlis 00:00

96
Asfaltu negrib gaidīt līdz 2020. gadam

Pašvaldības oficiozā publicētais plāns šajā būvsezonā vēl neasfaltēt Romas ielu izraisījis neizpratni daļā tās iedzīvotāju. Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks Vilis Levčenoks (ZZS), kas, atbildot uz iesniegumu, ielu solīja asfaltēt pēc ūdensapgādes projekta īstenošanas, tagad izvairīgi saka – solījumu nevar uzskatīt par neizpildītu, jo pie jauna seguma iela tiešām tiks pēc ūdens cauruļu ierakšanas, kas gan darīts jau pērn. Pašlaik pašvaldība ziņo, ka Romas ielas asfaltēšana un ietves izbūve ir iekļauta pilsētas Attīstības programmā 2014. – 2020. gadam.
Pagājušajā nedēļā Romas ielā celtnieki betonēja kanalizācijas akas, kas tur tiek izbūvētas līdz ar kanalizācijas sistēmu un ūdensvadu, kas jau ieguldīts zemē. Pašvaldības iestāde «Pilsētsaimniecība» informē, ka līdz 1. jūnijam darbus paredzēts pabeigt. Šo komunikāciju izbūvi pašvaldība jau agrāk minējusi kā priekšdarbu, kas būtu jāveic pirms ielas asfaltēšanas.

Savāca 86 parakstus

2008. gada septembrī Romas un tai piegulošo ielu iedzīvotāji savāca 86 parakstus vēstulei, kurā pašvaldībai tika lūgts Romas ielu noasfaltēt pēc iespējas drīzāk. Toreizējais pašvaldības izpilddirektora vietnieks, tagad Domes priekšsēdētāja vietnieks V.Ļevčenoks tad atbildēja, ka kanalizāciju un ūdensvadu Romas ielā plānots ierīkot 2011. gadā un pēc tam tad arī ielu noasfaltēs. Taču pašvaldības solītais arvien nav īstenots.
Viens no vēstules parakstītājiem mākslinieks Uldis Roga stāsta, ka kopš 2009. gada vasaras, kad Romas ielu sāka apstrādāt ar ķīmisku vielu, kas mazina putekļus, stāvoklis ir kaut cik pieciešams. «Pāris gadu vēl pagaidīt varētu. Taču iela jāasfaltē noteikti,» saka mākslinieks. Līdzīgi domā Romas ielai piegulošās Elejas ielas iedzīvotājs Uldis Zīverts. Viņš piebilst, ka pie jaunizbūvētā ūdensvada gan pieslēgties neplāno, jo pašiem ir aka un tāds pieslēgums neesot lēts. Kanalizācijas vadu U.Zīverts gan izmantošot.

Autoservisā jautājumu neesot

Daudz neapmierinātāks par ielas labiekārtošanas ieilgšanu ir uzņēmējs Māris Deičmanis. Viņam esot ideja Romas ielas sākumā uzlikt uzrakstu – Rāviņa kauna iela. «Kad uzlīst, ir tādi dubļi, ka uz kurpēm jāvelk plēves maisi. Citādi līdz asfaltētām ielām neaiziesi. Tiklīdz autoservisā pasaki, ka dzīvo Romas ielā, tūlīt tur ir skaidrs, kādas vainas var būt mašīnas ritošajai daļai,» pukojas M.Deičmanis. Līdzīgi viņam domā arī Romas ielas iedzīvotāja ārste Anita Stankus, kas savulaik vāca parakstus iedzīvotāju protestam.
Vēl pirms divām nedēļām, kūstot sniegam, Romas iela bija dubļu samuļļāta un vieglajām automašīnām tikko izbraucama. Pagājušajā nedēļā tā greiderēta un nu ieguvusi labāku izskatu. Tomēr vietējie saprot, ka tas ir vien pagaidu risinājums. 

Pagaidām tikai atputekļos

Jelgavas mēra vietnieks V.Ļevčenoks, kas 2008. gadā solīja ielu asfaltēt pēc ūdensapgādes projekta īstenošanas, tagad to sola darīt nākamajos sešos gados. «Kā jau atbildē norādīts, Romas ielas asfaltēšana tika plānota pēc ūdensapgādes un kanalizācijas projekta realizācijas. Šie darbi tiks pabeigti šogad. Romas ielas asfaltēšana un ietves izbūve iekļauta Jelgavas pilsētas attīstības programmā 2014. – 2020. gadam,» informē V.Ļevčenoks.
No 2009. gada vairākas pilsētas grantētās ielas, arī Romas iela, tiek apstrādātas ar pretputes preparātu «CC Road», kas uzlabo seguma kvalitāti vasaras mēnešos. Arī šogad Romas ielā šie darbi tiks veikti.
Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, Romas ielā ir 56 privātmājas, taču, pēc aptuvenām aplēsēm, šajā rajonā kopā ar piegulošajām šķērsielām dzīvo ap tūkstotis jelgavnieku. ◆