ZZ.lv ARHĪVS

Koru skatē zaudētāju nav, labākie – «Gaisma», «Līga», «Liepa», «Mītava» un «Spīgo» (ar foto)

Uldis Veilands

2013. gada 22. aprīlis 07:47

34513
Koru skatē zaudētāju nav, labākie – «Gaisma», «Līga», «Liepa», «Mītava» un «Spīgo» (ar foto)
Sešas stundas – tik ilgi žūrija līdz pat svētdienas vēlam vakaram klausījās septiņus Jelgavas reģionā ietilpstošos korus un 9 pilsētas kolektīvus. Tiesa, pa vidu vēl bija kopkora samēģināšana dažiem  lielo Dziesmu svētku programmas skaņdarbiem, tā kā darba netrūka ne žūrijai, ne diriģentiem, ne dziedātājiem, vairums no kuriem bija arī paši ienteresētākie skatītāji.

Galvenais, ko ovācijām skanot, pēc novadu koru noklausīšanās paziņoja žūrijas loceklis virsdiriģents Mārtiņš Klišāns un vēl pēc vairākām stundām attiecībā uz Jelgavas pilsētas koriem atkārtoja cits žūrijas loceklis virsdiriģents Ivars Cinkuss – neviens no skatē dalību ņēmušajiem koriem nav novērtēts ne ar otro, ne trešo pakāpi. Tātad visi skates dalībnieki saņēmuši vismaz pirmajai pakāpei atbilstošu punktu skaitu un vasarā brauks uz Dziesmu svētkiem Rīgā.

Neapšaubāmi, tas ir arī liels Jelgavas koru reģiona virsdiriģenta Inta Teterovska, kā arī katra atsevišķā kora diriģenta nopelns. Žūrijas locekļi (virsdiriģenti M.Klišāns, I.Cinkuss, Jānis Zirnis, Kaspars Ādamsons, Nacionālā kultūras centra koru eksperts Lauris Goss) atzīmēja arī veiksmīgo sadarbību ar reģiona kopkora (tāpat kā vairāku koru vienību) koncertmeistari Sintiju Šteinkopfu.

Tātad uz Dziesmu svētkiem brauks Jelgavas reģiona koru skates pirmās pakāpes laureāti: jauktais koris «Vilce» (diriģenti Pēteris un Kristiāna Vaickovski), Lielplatones, Platones un Elejas pagastu jauktais koris «Sidrabe»  (Guntis Pavilons, Zita Kurševa), Jaunsvirlaukas un Salgales pagastu jauktais koris «Svīri» (Farhads Stade, Dita Mūrniece), Olaines jauktais koris «Dziesma» (Uģis Reķis), Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas jauktais koris (Česlavs Batņa), kā arī augstākās pakāpes laureāti – Ozolnieku novada jauktais koris «Līga» (Inta Zakenfelde) un Jelgavas novada senioru koris «Gaisma» (Zita Kurševa, Gunta Paškovska). «Gaisma» tika īpaši cildināts arī kā pagaidām vienīgais no senioru koriem, kas saņēmis augstāko novērtējumu (skates notikušas apmēram pusē reģionu).

Jelgavas pilsētā pirmās pakāpes diplomus un ceļazīmes uz Dziesmu svētkiem nopelnīja abi startējušie vīru kori – diriģenta Gunta Galiņa pieredzējušais LLU «Ozols» un Ingus Leilanda nesen izveidotais konkurents 4.vidusskolas «Kārkli pelēki zied». Jaukto koru grupā pirmo pakāpi (un uzslavu par kuplāko kori) nopelnīja Valsts ģimnāzijas «Skali» (Maija Branka), LLU «Riti» (Sarma Rudzutaka), pašvaldības iestādes «Kultūra» jauktais koris «Zemgale» (Guntis Pavilons, Zane Stafecka) un kamerkoris «Tik un tā» (Guntis Galiņš), bet kamerkoris «Mītava» Agijas Pizikas vadībā aizkļuva līdz augstākās kategorijas vērtējumam.

Sieviešu koru grupā augstākajā kategorijā iekļuva pat abi kolektīvi – LLU sieviešu koris «Liepa» (Inta Zakenfelde) un protams, 4.vidusskolas «Spīgo» (Līga Celma -Kursiete). Lai kā kompensācija izcilajam korim par neglaimojošajiem izteikumiem (diez vai svētku reizē vietā nodēvēt meiteņu apģērbu kā tautas tērpu degradējošu), ko atļāvās speciāli no Latvijas Vēstures institūta pieaicinātā tērpu etnogrāfiskās pareizības eksperte Anete Karlsone, ir visaugstākais mūzikas profesionāļu novērtējums – 46,89 balles.