LLU profesore: Pamatproduktu patēriņš mainās atkarībā no ekonomiskās situācijas
Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ekonomikas fakultātes asociētā profesore Aija Eglīte, kura kopā ar kolēģiem strādā projekta «Pārtikas nozares zinātniski pētnieciskās grupas izveide» īstenošanā, atklāj, ka pārtikas patēriņa tendences atkarīgas gan no dzīves ritējuma, gan katra maciņa biezuma. Arī pamatproduktu patēriņš atkarībā no ekonomiskās situācijas mainās.
Analizējot Centrālās statistikas pārvaldes datus, zinātniece secinājusi, ka pēdējo desmit gadu laikā visstraujāk krities rudzu maizes patēriņš. «Ja 1996.gadā viens cilvēks gadā patērēja 80 kilogramu rudzu maizes, 2006.gadā – tikai 55 kilogramus. Savukārt 2009.gada dati liecina, ka katrs apēd vien 42 kilogramus,» salīdzina A.Eglīte, kura situāciju skaidro ne tikai ar ekonomisko situāciju, bet arī ēšanas paradumu maiņu. Savukārt saldskābās maizes patēriņa kritums ir maznozīmīgs. Interesanti, ka tā sauktajos «treknajos gados» iedzīvotāji uzturā izvēlējās lietot dažādus konditorejas izstrādājumus. «Taču 2009.gadā salīdzinājumā ar 2008.gadu, konditorejas izstrādājumu patēriņš samazinājies un patērētājs izvēlas lētāko – bulciņas un cepumus,» stāsta A.Eglīte.Atšķirībā no maizes, piena patēriņš pēdējā desmitgadē nav strauji samazinājies. Interesanta tendence vērojama jogurta patēriņā. «Jogurti kļuva populāri pirms vairākiem gadiem, īpaši tos iecienīja jaunieši, tāpēc, sākot no 2006.gada, tā patēriņš sāka strauji augt, jo varējām to atļauties. Bet jau 2009.gada dati rāda, ka jogurta patēriņš samazinās – no tā var atteikties un aizvietot ar citiem produktiem,» secina asociētā profesore.«Vienmēr esam bijuši cūkgaļas ēdāji,» kā vienu no argumentiem tam, ka pilsētās strauji samazinās liellopu gaļas patēriņš, min A.Eglīte. «Liellopu gaļa ir dārgāka, tāpēc tās vietā pērk cūkgaļu un putnu gaļu. Laukos liellopu gaļas patēriņš ļoti strauji nekrīt, neskatoties uz to, ka reti kurā saimniecībā pašlaik tiek audzēti liellopi.»LLU pārstāve arī noliedz mītu par to, ka ekonomiskās lejupslīdes laikā iedzīvotāji izvēlas lētākus gaļas produktus – gaļa esot viens no tiem produktiem ko pērk kvalitatīvu, pat ja tikai nedaudz.«Protams, arī mūsu ikdienā arvien vairāk ienāk pusfabrikāti, taču vēl neesam „iegājuši” galējībās – lietojam uzturā gan kartupeļus un burkānus, gan maizi un pienu,» rezumē A.Eglīte.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”