ZZ.lv ARHĪVS

TOLAIK UN TAGAD. Katoļu iela un Latviešu biedrības nams

2010. gada 6. marts 07:00

839
TOLAIK UN TAGAD. Katoļu iela un Latviešu biedrības nams

Ne viens vien jelgavnieks jau būs dzirdējis atmiņu nostāstu, ka tur, kur agrāk bijis greznais Latviešu biedrības nams, vēlāk uzcelts universālveikals «Draudzība», kas tagad ir veikals «Kanclera nams». Simboliski tā to var uzskatīt, taču, ja esam precīzi, tad šī leģenda gluži neatbilst patiesībai, un universālveikalu uzbūvēja Latviešu biedrības nama pagalmā, nevis uz tā pamatiem, kas redzams arī attēlos kreisajā pusē.

1880.gadā dibinātās Latviešu biedrības nams atradās pēc adreses Katoļu ielā 11, uz Katoļu ielas un Veismaņa (Katrīnas) ielas (tagad - Driksas ielas) stūra. Pēc Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja datiem, pirmā ēka nodega 1885.gadā, bet attēlā redzamo namu, ārēji radniecīgu jūgendstilam, uzcēla 1909.gadā uz biedrības priekšnieka Jāņa Čakstes (1859-1927) gruntsgabala.

Arī šim namam, tāpat kā dažiem citiem skaistākajiem vecās Jelgavas namiem, arhitekts bijis Pauls Eplē. Namā atradās plaša teātra zāle ar grozāmu skatuvi, bibliotēka, telpas viesu uzņemšanai. Pirmajā pasaules karā tur ierīkoja slimnīcu, bet 1911.gadā - Luda Neimaņa grāmatu tirgotavu. Namu izpostīja Otrajā pasaules karā, taču tā ārsienas palika veselas - pēc lēmuma neatjaunot tās nojauca padomju režīma vara.

Taču ne mazāk zīmīga šajos attēlos ir Katoļu ielas kopaina, kurā «Ziņu» fotogrāfs centies atkārtot veco laiku fotogrāfa kadrējumu tai pašai ainavai, kas nepielūdzami demonstrē Jelgavas pārvērtības pēc kara. Mūsdienās saglabājusies vien baznīca.