ZZ.lv ARHĪVS

TOLAIK UN TAGAD. Kurzemes bruņniecības nams

2010. gada 29. maijs 07:00

341
TOLAIK UN TAGAD. Kurzemes bruņniecības nams

Vecajā attēlā Driksas krastā redzam Kurzemes bruņniecības namu jeb «Ritterhaus», kurā Latvijas brīvvalsts laikā iemājoja 2.Jelgavas Valsts vidusskola. Nams atradies aptuveni starp tagadējo viesnīcu un piecstāvu dzīvojamo ēku. Iespējams, ka bruņniecības nama kreisā spārna gals atradās ap to vietu, kur tagad ir viesnīcas terase aiz VID nodaļas ieejas. Pa labi no vecā nama, aiz divām nelielām mājām, agrāk bija kuģīšu piestātne un Zivju tirgus, kas šajā sērijā jau atainots. Iespēju robežās mūsdienu attēlā, ka parasti, mēģināts iegūt tās pašas vietas fotogrāfiju, kuru redzam vecajā attēlā.

Kurzemes bruņniecības nama būvdarbi sākti 1803.gadā. Sākotnēji uzbūvēts divstāvu nams, kas bija starp lielākajiem pilsētā, taču ap 1832.gadu tas esot kļuvis par mazu, lai ietilpinātu Kurzemes bruņniecības komiteju, Kurzemes kredītbiedrības direkciju un kazino. Lai paplašinātu ēku, sabiedrības atzinību guva no Berlīnes atbraukušā arhitekta Emīla Jūliusa Augusta Štrausa projekts. Būdams Karla Frīdriha Šinkela skolnieks, Štrauss ienesa Jelgavas arhitektūrā Berlīnes klasicismu un «grieķu smalko gaumi», kas atspoguļojās fasādes lielajās korintiskā ordera kolonnās un klasiskā meandra ornamentā. 1841.gadā Jelgavas mākslinieks Johans Frīdrihs Vēnerts vēlīnā ampīra stilā apgleznoja Bruņinieku zāli, ēdamistabu, kāpņu telpas.

Cik zināms, par spīti mākslinieciskajam veidolam, šo ēku nolēma nojaukt vēl pirms kara – 30.gadu beigās, skaidro Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja galvenais krājuma glabātājs Andrejs Dābols. 1939.gadā ap to vietu sāka būvēt Jelgavas viesnīcu, un K.Ulmaņa valdībai bijuši grandiozi plāni plašākai Driksas krastmalas apbūvei.