ZZ.lv ARHĪVS

TOLAIK UN TAGAD. Medemu pils

2010. gada 14. augusts 07:00

287
TOLAIK UN TAGAD. Medemu pils

Vecajā attēlā redzam Jāņa Čakstes bulvāri Pirmā pasaules kara laikā, kad tas saucās Upes iela (vācu «Bachstraße» kartēs nozīmēja nevis uzvārdu Bahs, bet vārdus «upe», «strauts») . Tuvplānā redzamā ēka - Medemu pils ar adresi Upes ielā 9 - atradās uz stūra krustojumā ar Veismaņa (Katrīnas) ielu, kas ir tagadējā Driksas iela, kura mūsdienās beidzas pie Akadēmijas ielas, bet agrāk to šķērsoja un veda līdz pat upes krastam vietā, kur tagad ir ieeja kafejnīcā «Istaba». Stūra nama vietā mūsdienās ir LLU Tehniskās fakultātes stāvlaukums.

«Palais Medem» jeb Medemu pils bija liela stūra ēka, kuras attēlā neredzamā fasāde gar Veismaņa ielu bijusi pat lielāka nekā galvenās ieejas fasāde Driksas ielā. Tā bija grāfu Medemu pilsētas māja, kas ievērojama arī ar to, ka tieši šajā namā, esot Jelgavā, bieži uzturējās Kurzemes hercogiene Doroteja un viņas māsa, vēlākā rakstniece Elīza fon der Reke, jo tas bija viņu tēva - Johana Frīdriha fon Medema - nams.

Virs šīs arhitekta Severina Jensena projektētās ēkas ieejas durvīm bijis iekalts romiešu skaitlis «MDCCLXXXIII», kas visticamāk nozīmēja ēka uzbūvēšanas laiku - 1783.gadu. Bet 1883.gadā šajā namā notika ievērojama Kurzemes kultūrvēsturiskā izstāde.

Arī nākamais nams tagadējā Čakstes bulvāra malā bija Medemu dzimtas īpašums (iespējams, tā paša arhitekta darbs). Blakus esošā grāfu ēka ar adresi Upes ielā 7 tika būvēta vēlāk un tā esot bijusi viena no monumentālākajām klasicisma laika celtnēm Jelgavā. Elīzas fon der Rekes rakstos lasām, ka otrajā namā bieži rīkotas viesības un balles. Šim nolūkam ēkā bijusi grezna plaša zāle.

Tālākās ēkas gar upi grūtāk saskatāmas, bet Jelgavā gar Driksas krastu rindojās pārsvarā novada muižnieku pilsētas nami. Kupols tālumā ir no sinagogas. Trūkst informācijas, kas šajos namos bijis Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. Šie hercogistes muižnieku nami nopostīti karā. Par Medemu ēkās Jelgavā pavadītiem brīžiem varam lasīt Elīzas fon der Rekes rakstu krājumā «Kādas Kurzemes muižnieces atmiņas». Pēc dažādiem datiem, Medemu dzimta - viena no senākajām - Jelgavas apkaimē esot bijusi kopš 1268.gada.