ZZ.lv ARHĪVS

TOLAIK UN TAGAD. Kaliostro miteklis un sinagoga

2010. gada 18. septembris 07:00

429
TOLAIK UN TAGAD. Kaliostro miteklis un sinagoga

Šoreiz vecajā attēlā no 20.gadsimta sākuma atkal redzam divas zudušas un leģendāras ēkas – jauno sinagogu attēla vidū un dzīvojamo namu, kurā bija apmeties grāfs Kaliostro, pa kreisi no tās.

Abas ēkas atradās uz Upes ielas (mūsdienās - J.Čakstes bulvāra) stūriem krustojumā ar Ūdens ielu. Jaunā sinagoga ar kupolu tika uzcelta 1877.gadā, un par jauno to sauca tāpēc, ka dārzā aiz tās atradās vecā – Lielā sinagoga. Kā skaidro vēsturnieki, vecās kartītes mēdz maldināt, jauno dēvējot par Lielo sinagogu, taču lielā bija vecā, kurai gan nebija kupola ar Dāvida zvaigzni galā (tāpēc, iespējams, radušās šādas kļūdas). Abas sinagogas iznīcināja vācu okupācijas karaspēks 1942.gadā.

Upes ielā pa kreisi no sinagogas atradās hercogu laiku dzīvojamā ēka, kurā esot mitinājies leģendārais blēdis un okultists – grāfs Kaliostro, kuru atmaskoja valsts grāfa Medema meita un hercogienes Dorotejas māsa – rakstniece Elīza fon Reke. «Kaliostro 1779. gada februārī vai martā ieradās Jelgavā,» atrodams viņas piezīmēs.

Abpus sinagogām gar Driksas krastu atradās baltvācu dižciltīgo muižnieku nami, piemēram, abas Medema pilis bija pa labi no sinagogas (tātad Kaliostro bija apmeties pavisam tuvu noskatītajiem afēru upuriem). Pēc dažiem aprakstiem, īsu brīdi blēdis mitinājies arī Lindes viesnīcā pie Driksas tilta. Dažas dienas Kaliostro pavadījis arī Medema pilī, par kuru jau rakstīts. Kā savās atmiņās raksta Elīza, «mans tēvs pastāvīgi uzturējās kopā ar Kaliostro, kurš tagad bija pārvācies uz mūsu Jelgavas māju».

«Viņš uzdevās par spāņu grāfu un pulkvedi, tūlīt pieteicās pie mana tēvabrāļa kā brīvmūrnieks un paziņoja, ka viņa augstākie priekšnieki to sūtījuši ar svarīgiem uzdevumiem uz ziemeļiem un norādījuši uz manu tēvabrāli. Man viņš teica: viņa vadība tam esot piešķīrusi Lielmestra pilnvaras dibināt brīvmūrnieku vai «Loge d'Adoption», kurā tikšot uzņemtas arī sievietes,» atceras hercogienes māsa. Ārpus daiļliteratūras pilnu aculiecinieces aprakstu ar vēstulēm varas pārstāvjiem latviešu valodā var atrast Elīzas fon Rekes grāmatā «Kādas Kurzemes muižnieces atmiņas» (kura grāmatnīcās gan izpirkta).

Mūsdienās sinagogas vietā ir LLU Tehniskās fakultātes ēkas gals, bet Kaliostro mājokļa vietā – gabaliņš no LLU sporta laukuma aiz Meža fakultātes.