ZZ.lv ARHĪVS

FOTO: Ziemassvētkus gaida ar cepumiem un rotājumiem

Dace Diržine

2010. gada 30. novembris 19:03

3244
FOTO: Ziemassvētkus gaida ar cepumiem un rotājumiem

Otrdien Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā (BSAC) smaržoja cepumi, pašdarinātās rotās tika ietērptas Ziemassvētku egles un ar dziesmām ieskandināti Ziemassvētki. Svētku noskaņu šoreiz centra bērniem bija sarūpējuši apdrošināšanas sabiedrības «Balta» darbinieki.

Ik gadu AS «Balta» darbinieki vienu nedēļu ziedo brīvprātīgajam darbam. Parasti tas ir ap Ziemassvētku laiku, kad tiek sarūpētas, gatavotas un uz bērnu namiem, sociālajiem aprūpes un krīzes centriem nogādātas dāvanas, galvenokārt materiālas. Taču šogad ir citādi – «Baltas» cilvēki pie bērniem dodas ar piedzīvojumu, kas ne vien iepriecina un padara gaišāku svētku gaidīšanas laiku, bet arī sniedz jaunas zināšanas un iemaņas, kopā ar Latvijas labākajiem pavāriem gatavojot Ziemassvētku gardumus.Jelgavas BSAC ar brīnišķīgu un gardu cepumu «Hercoga pogas» recepti viesojās Jelgavas kafejnīcas «Hercogs» īpašnieks, biedrības «Pavāru klubs» dalībnieks Andris Rūmītis. Centra lielākie jaunieši kopā ar dzīvespriecīgo pavāru gatavoja mīklu un cepa brīnumgardus cepumus.«To pamatā ir ātri vārāmās auzas, ko saberž miltos, nedaudz rudzu milti, olas, cukurs, iesals, karstvīna garšvielas, ķirbju sēklas. Tie ir spēka un veselības cepumi ar patriotisma noskaņu,» paskaidro A.Rūmītis. Bet mazākie bērni ar palīgiem no «Baltas» un «Latvijas valsts mežiem» gatavoja eglīšu rotājumus ar kuriem pušķoja svētku egles.Vadims Laurinavičus atzina, ka šefpavāra vadībā strādājot pirmo reizi un darot to ar lielu interesi, jo Amatu skolā jaunietis apgūst pavāra palīga profesiju. «Cepumu cepšanā esmu iesaistījies pirmo reizi un man tā ir laba pieredze. Nav nemaz tik viegli kā no malas liekas – darbs ir piņķerīgs un atbildīgs, bet rezultāts – ļoti garšīgs,» priecājas puisis.Liela palīdze darbos ir 13 gadus vecā Sintija Vanaga, kura stāsta, ka bez cepumu cepšanas prastu pagatavot arī kartupeļu un siera sacepumu, uzcept kūku «Melnais žožo», izcept pīrādziņus un izvārīt ābolu ķīseli. Sintija vēlas izmācīties par pavāri un tikšanās ar Andri Rūmīti meitenei bijis kā saldais ēdiens.Svētku izskaņā Jelgavas pašvaldības aģentūra «Kultūra» centra iemītniekiem un viesiem bija sarūpējuši svētku koncertu.«Nereti svētku laikā vairāk pietrūkst tieši kopā būšanas sajūtas un sirds siltuma, ko ne vienmēr ir tik viegli sniegt kā glīti iesaiņotu dāvanas paciņu,» atzīst AS «Balta» reģiona vadītāja Domicella Dzalbe.