Rudens karaliene – sarkanā biete

Dārzeņu uzturvērtības ziņā bietes ieņem trešo vietu – tūlīt aiz kāpostiem un burkāniem. Tāpēc tās pamatoti var saukt par rudens karalienēm. Tikpat daudzveidīgs kā vitamīnu klāsts, ko satur bietes, ir arī to lietojums ēdienu gatavošanā. Klasiskā «siļķe kažokā», borščs un vinegrets ir izturējuši laika pārbaudi, radot jaunus recepšu atvasinājumus.Veselīgas visu gaduUztura speciālisti aprēķinājuši, ka cilvēkam gadā ieteicams apēst 16 kilogramu biešu. Atšķirībā no daudziem citiem dārzeņiem tās savu vērtību saglabā visu gadu. Satur minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, jodu, dzelzi; vitamīnus – B grupas, C, P, PP –, folijskābi, šķiedrvielas, pektīnvielas, cukuru un citas bioloģiski aktīvas vielas, tostarp antioksidantus. Bietes nav ieteicams glabāt nomizotas, jo tad mazinās to vērtība – skābeklis noārda C vitamīnu. Kā dabūt mīkstasIlgi jāvāra – tāda ir biežākā aizbildināšanās, lai bietes neiekļautu ēdienkartē. Pavasarī tiešām paies stunda, kamēr tās izvārīsies, taču rudenī būs gatavas jau pēc pusstundas. Bietes jāliek karstā ūdeni un jāvāra bez sāls. Tiklīdz gatavas, jānolej karstais ūdens un jāuzlej auksts. Bietes būs garšīgākas un vērtīgākas, ja tās vārīs nemizotas un nesagrieztas, miza ļaus vārīšanās laikā labāk saglabāties vitamīniem. Šo dārzeni var cept arī cepeškrāsnī. Ņem aptuveni vienāda izmēra bietes, lai vienā laikā būtu gatavas. Kārtīgi nomazgā un katru ietin folijā. Liek uz pannas un cep stundu aptuveni 200 grādu temperatūrā. Gatavas iztin no folijas un lieto pēc nepieciešamības – zupai, salātiem. Ja nu galīgi netīk bietes ne vārīt, ne cept, var nopirkt jau vārītas. Piešķir jaunu garšu Ja biešu zupa apnikusi, tai var piešķirt jaunu garšas niansi – ar frikadelēm, vārītām olām vai citiem dārzeņiem. Ja vāra ar frikadelēm, gatavošanas veids ir kā frikadeļu zupai. Vāra kartupeļus, tad ielaiž katlā frikadeles un noslēgumā pieliek vārītas, rīvētas bietes. Šādi zupa būs gatava jau 15 minūtēs. Ja pievieno olu, to šķīvī ieliek īsi pirms pasniegšanas. Arī salātus var dažādot, pievienojot atšķirīgus produktus – sieru, olu, pupiņas, riekstus. Dārzeņu vinegretsNepieciešams: 5 vārīti kartupeļi, vārīts burkāns, vārīta biete, marinēts gurķis, glāze skābētu kāpostu, sīpols, tējkarote sinepju, 4 ēdamkarotes eļļas, 2 ēdamkarotes galda etiķa, sāls, cukurs.Pagatavošana. Kartupeļus, burkānu, gurķi un bieti sagriež mazos, vienādos kubiciņos. Sasmalcina kāpostu un sīpolu. Gatavo mērci no eļļas, etiķa, sinepēm, sāls, cukura. Sasmalcinātos dārzeņus pārlej ar mērci un samaisa. Biešu rasoļņiks ziemaiNepieciešams: 1,5 kilogrami nevārītu biešu, 500 gramu burkānu, 500 gramu kāpostu, 500 gramu sīpolu, 100 gramu ķiploku, 130 gramu paprikas, 50 gramu sāls, 150 gramu cukura, 150 gramu galda etiķa, 150 gramu eļļas.Pagatavošana. Burkānus, bietes sarīvē uz rupjās rīves. Kāpostus, sīpolus, tomātus, papriku, ķiploku sagriež strēmelītēs. Visu liek katlā un sautē 40 minūtes. Sapilda burkās un uzliek vāciņus. No šāda daudzuma dārzeņu sanāk aptuveni trīs litri konservu. Ziemā var vārīt zupu vai ēst pie otrā ēdiena kā salātus. Var gatavot bez ķiplokiem.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”