ZZ.lv ARHĪVS

Svētku galdam

2011. gada 8. februāris 09:54

2517
Svētku galdam

Speķa pīrādziņu un sautētu kāpostu smarža, taukšķēti zirņi, piparkūkas – tie ir ēdieni un aromāti, kas zemapziņā dziļi iesēdušies kā piederīgi Ziemassvētku galdam.

 Pirkt vai gatavot pašamGadās, ka visi Ziemassvētku ēdieni sarūpēti, tomēr nav paša galvenā – svētku izjūtas. Tas nozīmē, ka viss gādāts pārāk lielā steigā. Lai tā nenotiktu, laikus jādomā, kurus ēdienus pirkt, bet kurus gatavot mājās. Pat ļoti aizņemtiem cilvēkiem vajadzētu izsvērt, ko iespējams pagatavot pašiem. Tas varētu būt kēkss no sausā maisījuma vai piparkūkas, kas izceptas no pirktās mīklas. Šos našķus iespējams cept jau vairākas dienas iepriekš. Tas palīdzēs noskaņoties svētkiem un piepildīs māju ar tik svarīgo aromātu. Jāsarūpē garšvielasPērkot ēdienus svētku galdam, veikalā noteikti jāatceras pieiet pie garšvielu plaukta. Krustnagliņas, kanēlis, kardamons, ingvers, muskatrieksts un rozīnes parastu sarkanvīnu vai jāņogu sulu pārvērtīs par Ziemassvētku dzērienu. Šīs garšvielas var sabērt mazā trauciņā un nolikt uz galda, lai smarža izplatās pa māju. Krustnagliņas iespējams sadurt apelsīnā, tas būs gan smaržīgi, gan skaisti.Lai pagatavotu litru dzēriena, nepieciešami aptuveni 20 gramu garšvielu, kas atbilst vienai ēdamkarotei. Ja māc šaubas, vai izdosies pašam sajaukt garšvielas īstajās proporcijās, iespējams izvēlēties gatavo maisījumu karstvīnam. To var lietot gan karstā alkoholiskā dzēriena, gan sulas pagatavošanai. Lai ēdieni neatkārtotosKaut arī ticējums vēsta, ka galdā jāceļ deviņi ēdieni, nevajag ar gatavošanu pārspīlēt. Jāņem vērā, ka nedēļu pēc Ziemassvētkiem būs jāklāj Jaungada galds. Lai viesi un mājinieki, ieraugot svētku cienastu, neprotestētu, ka atkal jāēd sautēti kāposti, ēdienkarti labāk neatkārtot vai arī tradicionālo papildināt ar kaut ko jaunu. Piemēram, zirņus vienreiz pagatavot ar speķi, bet nākamajā reizē – ar malto gaļu. Savukārt sautētajiem kāpostiem citu garšu var piešķirt, pievienojot saldo krējumu. Ar to pārlej jau gatavus kāpostus un visu vēl nedaudz pasautē. Zirņi ar malto gaļuNepieciešams: 500 gramu pelēko zirņu, 500 gramu maltās gaļas, sīpols, sāls, pipari, skābais krējums.Pagatavošana. Zirņus izmērcē, sālsūdenī izvāra. Uz pannas eļļā apcep malto gaļu kopā ar garšvielām. Kad gatavs, pieber zirņus. Visu uzsilda un liek galdā. Skābo krējumu pasniedz atsevišķi, lai katrs pats pieliek, cik vēlas. Salāti ar selerijuNepieciešams: 2 tomāti, puse svaiga gurķa, puse selerijas saknes, sīpols, 150 gramu šķiņķa, majonēze.Pagatavošana. Seleriju, gurķi, šķiņķi un tomātu sagriež aptuveni 4 centimetrus garās strēmelēs, sīpolu smalki sakapā. Pievieno majonēzi, samaisa un pasniedz. Sāļie kēksiNepieciešams: 400 gramu kviešu miltu, puse ēdamkarotes cepamā pulvera, tējkarote cukura, 50 gramu margarīna vai sviesta, 450 mililitru piena, ola, 50 mililitru saldā krējuma vai 3 ēdamkarotes skābā krējuma, 100 gramu rīvēta siera, 3 ēdamkarotes «circeņos» sagrieztas kūpinātas gaļas, tējkarote oregano, šķipsniņa sāls. Pagatavošana. Bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri, sviestu, cukuru, sāli, oregano, pienu, krējumu. Produktu pievienošanas secībai nav nozīmes. Visu maisa, līdz izveidojas bieza masa krējuma konsistencē. Tad pievieno speķi un vēlreiz samaisa. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sadala mīklu kēksu formās aptuveni līdz pusei un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Cepot mīkla dubultosies. Ja nav kēksu formu, pats tās var izveidot no folijas. Cep sakarsētā krāsnī aptuveni 10 minūtes, līdz kēksi apbrūninās. Ēd gan siltus, gan aukstus.Sviesta zivs salātiNepieciešams: 300 gramu kūpinātas sviesta zivs, puse mazās bundžiņas konservētas kukurūzas, mazs sīpols, 3 vārītas olas, ēdamkarote krējuma un ēdamkarote majonēzes.  Pagatavošana. Zivij izņem asakas un sagriež vai saplucina mazos gabaliņos. Smalki sagriež sīpolu, pierīvē olu, pievieno kukurūzu, majonēzi, krējumu. Samaisa, ļauj vismaz 10 minūtes ievilkties un pasniedz.