ZZ.lv ARHĪVS

Pamēģini salātos čipsus un riekstus

2011. gada 16. februāris 19:59

1851
 Pamēģini salātos čipsus un riekstus

Ja apnikuši ierastie salāti, tos lieliski var variēt ar netradicionālām sastāvdaļām.

Ķiploku grauzdiņus parasti pasniedz kā uzkodu pie alus. Čipsi ir viens no bērnu kārumiem. No āboliem gatavo sulu, kompotu, vāra marmelādi. Rieksti un žāvēti augļi tradicionāli vairāk piestāv desertam. Taču visus šos produktus var izmantot arī salātos. Tad ierastie varianti iegūs jaunas garšas nianses.Savieno pretējas garšas Visparastākais pretēju garšu salikums – saldskābs un sāļš. To izmanto arī tradicionālajos latviešu ēdienos. Cepetis ar brūkleņu ievārījumu, kartupeļu pankūkas ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu – tie ir daži piemēri tam, ka neparastas garšu kombinācijas latviešu virtuvē nav svešas. Līdzīgu efektu kā ar vietējām brūklenēm, dzērvenēm vai āboliem var panākt arī ar «ārzemnieku» ananasu. Lai saprastu, kāda garša pašam tīk, ir mazliet jāpaeksperimentē. Piemēram, vienreiz parastajiem siera salātiem pievieno mazos kubiņos sagrieztu ābolu. Nākamajā reizē – konservētu ananasu. Ar kuru augli salāti labāk garšos, tāda recepte jāizvēlas.Izmanto čipsus un grauzdiņus Nākamais salātu variēšanas veids – pamainīt pamatproduktu. Čipsi un sausie zupu makaroni ir ideāli piemēroti savdabīgu salātu pagatavošanai. Ātri pagatavojamo zupu makaronus, samaisot ar majonēzi, iegūst ēdienu, ko pēc garšas grūti atšķirt no siera salātiem. Čipsus salātos var izmantot kartupeļu vietā. Jāņem vērā, ka vispirms kārtīgi jāsajauc pārējās sastāvdaļas un čipsi jāpievieno tieši pirms pasniegšanas, jo tie ātri izšķīst. Vēl viena savdabīga salātu sastāvdaļa ir grauzdiņi. Tos var nopirkt veikalā vai arī grauzdēt pats. Baltmaizes grauzdiņus gatavo cepeškrāsnī – kubiņos vai salmiņos sagrieztu baltmaizi karsē, kamēr tā kļūst viegli brūna. Ķiploku grauzdiņus vāra eļļā – formas maizi jeb «ķieģelīti» sagriež un cep kā frī kartupeļus. Kad grauzdiņi apbrūnējuši, izceļ no eļļas, ļauj mazliet atdzist un iesmērē ar ķiploku. Papildina ar riekstiem un sēkliņāmCitu garšu salātiem var piešķirt, pievienojot riekstus vai sēkliņas. Vispiemērotākie ir lazdu rieksti, valrieksti, kā arī saulespuķu un sezama sēklas. Riekstus un sēklas pirms lietošanas apgrauzdē. Tie saglabā savas vērtīgās uzturvielas arī pēc grauzdēšanas un ir piemēroti dažādu dārzeņu salātu papildināšanai. Gan burkānu, gan biešu salāti kļūs neparasti, ja tiem pievienos saulespuķu sēklas.Viltotie siera salātiNepieciešams: 2 paciņas sauso zupas makaronu, vārīts burkāns, 2 vārītas olas, 2 daiviņas ķiploka, paciņa majonēzes, 2 ēdamkarotes krējuma.Pagatavošana. Sausos zupas makaronus sasmalcina sīkos gabaliņos. Sarīvē olu un burkānu. Saspiež ķiploku. Visu samaisa ar majonēzi. Ļauj salātiem aptuveni divas stundas ievilkties un pēc tam pievieno krējumu, jo makaroni uzbriestot uzsūc šķidrumu.Svaigie ar lazdu riekstiemNepieciešams: 3 vidēja lieluma āboli, vidēja lieluma selerijas sakne, 100 gramu lazdu riekstu, 100 gramu krējuma, 100 gramu majonēzes, citrona sula, sāls un cukurs pēc garšas.Pagatavošana. Seleriju sarīvē, riekstus saberž mazākos gabaliņos. Ābolus sagriež nelielos kubiņos un apslaka ar citronu sulu, lai tie nepaliktu brūni. Visu samaisa ar krējumu, majonēzi un garšvielām. Pasniedzot pārkaisa ar riekstiem. Ar vistu un ananasiemNepieciešams: 2 kūpināti vistu stilbiņi, bundžiņa konservētu ananasu,  bundžiņa kukurūzas, paciņa majonēzes, sāls, pipari pēc garšas.Pagatavošana. Vistas gaļu atdala no kauliem un sagriež kubiņos. Konservētos ananasus sasmalcina, pieber kukurūzu. Pievieno majonēzi, garšvielas, samaisa un pasniedz.