Jelgavas SOS jauniešu mājas iemītnieki Aikāgaršo šefpavāra vadībā apgūst ēst gatavošanas prasmes (ar foto un recepti)

Šonedēļ Jelgavas SOS jauniešu mājā noticis «Rimi» veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolas trešā nodarbība. Tās laikā jaunieši šefpavāra Normunda Baranovska vadībā apguva ēst gatavošanas iemaņas, kā arī paši gatavoja gardu un veselīgu dārzeņu sacepumu ar vistas fileju.
Pavārskolas nodarbības laikā jaunieši kopā ar šefpavāru ne tikai gatavoja gardu maltīti, bet arī uzzināja daudz ko jaunu par veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem. Vaicāti par saviem ēšanas paradumiem, jaunieši atzina, ka ikdienā neēd īpaši veselīgi - piemēram, brokastis, kas ir dienas svarīgākā ēdienreize, ietur tikai tad, ja atliek laiks. Arī dažādi saldumi un ātrās uzkodas ēdienkartē tiek iekļautas vairākas reizes nedēļā – bulciņas un smalkmaizītes ir jauniešu iecienītākais našķis starp ēdienreizēm. Tomēr pozitīvi vērtējama jauniešu paustā atziņa, ka pavārskolā iegūtās iemaņas viņus mudinās arī turpmāk ikdienā gatavot patstāvīgi un veselīgi, atzīst akcijas rīkotāji. «Man visvairāk patika mūsu kopdarbs un saliedētība, kad visi kopā gatavojām matīti – darba dalīšana gatavošanas procesā ir ļoti svarīgi. Protams, ir liels gandarījums un prieks par paveikto – vienkārši un ātri pagatavojama maltīte mums katram ir pa spēkam,» saka Jelgavas SOS jauniešu mājas iemītniece Diāna.Jelgavas SOS jauniešu mājas iemītnieku dārzeņu sacepums ar vistas filejuNepieciešams:Vistas fileja - 360 g,Kartupeļi – 4 gab.,Saldais kartupelis – 1 gab., Cukini vai kabacis – 1 gab.,Selerijas sakne – 1/3 gab.,Puravs - 1 gab.,Ziedkāposts – 1/3 gab.,Saldais krējums – 400 ml, «Mozzarella« siers – 2 bumbiņas,Baziliks – 1 sauja,Citrons - 1 gab.,Ķiploks – 4 daiviņas,Sviests – 1 ēd.k.,Sāls, pipari. Rezultāts: 10 porcijasGatavošanas laiks: 50 minūtesPagatavošana:Vistas fileju sagriez nelielos kubiņos;No citrona izspied sulu;Sīki sakapā 3 ķiploka daiviņas, pievieno ½ no citrona sulas., šķipsniņu sāls, sajauc ar vistas gaļu;Gaļu liec cepamtraukā kā pirmo sacepuma kārtu;Ziedkāpostu sadali gabaliņos, apvāri verdošā ūdenī vai notvaicē 3-4 minūtes;Kartupeļus, saldo kartupeli, cukini un selerijas sakni notīri, sagriez garenos stienīšos;Purava balto daļu sagriez ripiņās;Pannā izkausē sviestu, liec tajā puravu un sakapātu ķiploka daiviņu, nedaudz apcep;Pievieno saldo krējumu, uzkarsē un pievieno kartupeļus, sautē 4-5 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz sāls un piparus;Izņem kartupeļus no mērces, liec cepamtraukā virs vistas gabaliņiem;Liec kārtās pārējos dārzeņus – tvaicēto ziedkāpostu, selerijas sakni, saldo kartupeli, cukini;Pārlej kārtojumu ar saldā krējuma mērci, kas izveidojās sautējot kartupeļus un puravu;Sagriez šķēlītēs siera bumbiņas, kārto virs dārzeņiem;Pārkaisi sacepumu ar sakapātu svaigo baziliku, pārlej ar atlikušo pusi citrona sulas;Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 20-25 minūtes;Lai sacepumu būtu vieglāk sagriezt, pēc izņemšanas no krāsns ļauj tam nedaudz atdzist. Aikāgaršo padomsPurava atlikušo zaļo daļu sasaldē un vēlāk pievieno zupām, buljoniem vai arī ūdenim, tvaicējot dažādus dārzeņus – šādi pagatavoti tie garšos līdzīgi kā tvaicēti dārzeņu buljonā.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”