ZZ.lv ARHĪVS

Notievē ar prieku

2011. gada 31. marts 15:50

1808
Notievē ar prieku

Straujiem soļiem tuvojas pavasaris, un ne viena vien dāma pamanījusi, ka vēderam uzaugusi «riepiņa», augšdelmus rotā «peļu vēderiņi», vairs neder vasaras bruncīši... un vispār – «esmu kļuvusi resna!» Kā glābiņš tiek meklētas dažādas diētas un vingrošanas nodarbības.

Mīļās dāmas, ne visām tas der – katrai jāatrod savs paņēmiens, kā nomest svaru. Es teicu «nē» drastiskām diētām un vingrošanai, bet pacietīgi pēc sava plāna pamazām nometu 23 kilogramus,» saka Everita un dalās pieredzē. Vispirms sevi jānoskaņoPar to, cik svarīgi ir sevi noskaņot lielajam notikumam – nomest svaru –, Everita varētu runāt ilgi. Bez liela gribasspēka arī viņa pie kārotā rezultāta nav tikusi, jo allaž kūkas un saldumi cīņā uzvarējuši. «Nepilnu gadu pēc bērna piedzimšanas no 80 kilogramiem «uzresnoju» līdz 103. Bija grūti paiet, uzkāpt uz otro stāvu, kur nu vēl ratus uznest, bija aizdusa. Sāka ļoti sāpēt kājas. Devos pie ārsta, kas kājas izmeklēja un atzina, ka pie vainas mans svars,» atceras Everita. Tas arī devis grūdienu pret liekajiem kilogramiem attiekties nopietni. Vajadzējis saprast, ar ko sākt, un saņemties, sevi noskaņot nepadoties, kamēr mērķis – agrākais svars – būs sasniegts. «Nekad neesmu bijusi ļoti tieva, bet agrā jaunībā tāda vēlējos būt un iestājos «Svara vērotājos», ko gan pēc tam pametu, bet šādas tādas tur gūtās mācības noderēja.» Sāls vietā garšvielasEveritas lielākā vājība ir kūkas un saldumi, kas svaram liek nekontrolējami augt. Dietologi iesaka no kārumiem pavisam neatteikties – arī diētas laikā, tikai ēst vajadzētu daudz mazāk. Tā arī Everita neizlaida nevienu nedēļu bez saldumiem un vienalga pusgada laikā atbrīvojās no 16 kilogramiem. «Daudz dzēru ūdeni un nedaudz kontrolēju ēdienkarti. Kad sasniedzu mīnus 16 kilogramu rezultātu, svars ilgāku laiku turējās uz vietas, lai kā arī centos. Galvenais, nedrīkstēja padoties, un jau pēc pāris mēnešiem svars atkal kritās,» atceras Everita.Otra lieta, no kā tievētājiem parasti grūti atteikties, ir sāls, bet arī tam ir liela nozīme. Gatavojot vakariņas, sāli maltītei pieber pašās beigās, bet pirms tam Everita sev ēdienu atlika atsevišķā trauciņā – nedaudz –, un ar to bija jāpietiek! Savu porciju drīkstēja papildināt ar dažādām garšvielām. Tāpat viņa darīja ar salātiem – sev ielika atsevišķā trauciņā, pievienojot mazliet olīveļļas, citrona sulas un daudz zaļumu. Garšojis lieliski! Pusdienas tika ņemtas līdzi arī uz darbu. «Patiesībā no sāls atteikties nemaz nav grūti,» secina Everita. Tievēšanas laikā viņa iemācījusies daudz vairāk ēst svaigu dārzeņu salātus. Tie uz šķīvja tiek likti vispirms un aizņem lielāko daļu, mazākajā – pārējais ēdiens, piemēram, rīsi un gabaliņš zivs vai gaļas. Stingrs «nē» jāpasaka desām un pastētēm, viņa piebilst. Reizi nedēļā jāsveras, un, ja gūti rezultāti, sevi var palutināt ar kaut ko gardu, piemēram, zefīra vai kūkas gabaliņu.Ar ūdeni «uz tu»Viens no diētu pamatnosacījumiem ir pietiekama šķidruma uzņemšana. Dietologi iesaka to lietot pēc iespējas vairāk, bet ne mazāk kā divus litrus dienā. «Es saviem klientiem rekomendēju izdzert vismaz trīs litrus ūdens. Un mani nepārliecinās sacītais, ka ūdeni nevar iedzert. Var! To var papildināt ar garšām, pieliekot citrona vai laima šķēlīti, piparmētru lapiņu, gabaliņu ingvera. Ja labāk garšo zāļu tējas – lūdzu!» iedrošina dietoloģe Lolita Neimane. Everita pa ūdens glāzei obligāti izdzer no rīta pamostoties, pirms un pēc kafijas lietošanas, pirms maltītēm, pārējais daudzums tiek sadalīts un izdzerts dienas laikā, un viņai tas nemaz nešķiet apgrūtinoši: «Pie ūdens pierod, un pēc nedēļas organisms jau pats to prasīs.»