ZZ.lv ARHĪVS

Gatavojam dāvināšanai

2011. gada 31. marts 15:55

1707
Gatavojam dāvināšanai

Ieprieciniet savus draugus ar pašu gatavotām ēdamām dāvanām – tādu padomu «Dzīvespriekam» reiz deva pavārs Mārtiņš Sirmais. Un esam to ņēmuši vērā. Nav vajadzības pirkt veikalā dārgu dāvanu, kas nenāk no sirds. Var taču pagatavot salātus, kas garšo jubilāram, izcept kūku vai kēksu. Puķu vietā pasniegt augļus šokolādē. Varbūt jubilārs priecājas par tevis gatavotajiem marinētajiem gurķīšiem vai «vīriešu zaptēm». Dāvini to, ko proti vislabāk pagatavot.

Augļi šokolādes glazūrāNepieciešams: augļi, šokolāde kausēšanai un šašlika iesmiņi no koka.Pagatavošana. Šokolādi ūdens peldē izkausē, augļus sadur uz iesmiem un izmērcē šokolādē. Ļauj nedaudz notecēt un liek nožūt, iesmiņus vertikāli sastatot burkā vai vāzē. Glazēšanai piemēroti augļi, kas nav jāmizo, – āboli, bumbieri, zemenes, vīnogas. Var izmantot arī balto šokolādi.Izveido augļu buķetīti un pasniedz kā puķu pušķi. Eksotisko augļu kompots Nepieciešams: plūmes, kivi, bumbieris, ābols, apelsīns, cukura sīrups. Pagatavošana. Augļus sagriež gabaliņos un kārtām liek burciņā, kamēr tā pilna. Pārlej ar karstu cukura sīrupu, ko gatavo no ūdens un cukura vienādās devās. Puslitra burciņai nepieciešams uzvārīt 100 mililitru ūdens un pievienot 100 gramu cukura. Dāvanu apsien ar lentīti. Šādi augļi lieliski noder boles pagatavošanai, tādēļ var pasniegt kopā ar pārējām dzēriena sastāvdaļām un recepti, kā tas pagatavojams. Tā kā kompots nav sterilizēts, tas ātri jāizlieto. Sālsmaize Nepieciešams. Kukulītis tumšās formas maizes («ķieģelītis»), 500 gramu kefīra, pusglāze cukura, tējkarote sāls, ēdamkarote ķimeņu, 3 glāzes kviešu miltu, paciņa sausā vai 25 grami svaiga rauga.Pagatavošana. Maizi sagriež gabaliņos, aplej ar kefīru un atstāj uz diennakti, lai izmirkst. Otrā dienā visu rūpīgi samaisa, lai maizes gabaliņi izjūk. Pieliek ķimenes, sāli, cukuru un raugu. Maisa, kamēr raugs un cukurs izšķīst. Tad pieber miltus. Mīca, kamēr vairs nelīp pie rokām. Ja trīs glāzes par maz, jāpievieno vēl. Mīklai jābūt cietai, citādi kukulīši uz pannas izplūdīs. Raudzē apmēram stundu, izveido kukulīšus un cep sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni no 40 minūtēm līdz stundai (atkarībā no kukulīšu lieluma).Ierodoties uz sālsmaizi, kukulīti pasniedz kopā ar sāls trauciņu. Galerta puķe Nepieciešams: zaļie zirnīši, vārīta ola, marinēti gurķi, vārīta gaļa vai desa, paciņa želatīna. Pagatavošana. Bļodiņā skaistā zīmējumā sakārto visus produktus. Pāri pārlej želatīnu, kas izkausēts marinādē. To pagatavo no 100 gramiem gurķu marinādes un 100 gramiem ūdens, pievienojot pēc garšas sāli. Bļodiņas apakšā no krāsainā kartona pielīmē puķes kātiņu ar lapu.