Oliņ, boliņ...

Daudzu ēdienu receptēs olas ir neatņemama sastāvdaļa. Bez tām nevar brokastu pankūkas pagatavot, kotletes izcept un arī biskvīts kūkai nesanāks. Olas ir bagātas uzturvielām, sātīgas, garšīgas un ātri pagatavojamas. Ja tradicionālā ola ar sāli vai majonēzi apnikusi, tai iespējams pievienot dažas piedevas un pagatavot ēdienus.
Uzkodas un piedevasOlu salātus var pasniegt gan brokastīs, gan kā piedevu. Nepieciešama majonēze un kāds dārzenis, piemēram, marinēts vai skābēts gurķis un sīpols. Visas sastāvdaļas sagriež, samaisa ar majonēzi un pasniedz. Gurķa vietā iespējams likt bieti vai tomātu. Vienkārši un ātri var pagatavot uzkodu no kartupeļa, olas, siļķes, majonēzes un sīpola. Šķīvī šķēlēs kārto sagrieztu kartupeli. Pa virsu liek šķēlīti olas, tad kubos sagrieztu siļķi un sīpolu. Uz katra kartupeļa uzspiež piciņu majonēzes vai krējuma. Vārītu, sasmalcinātu olu var izmantot arī kā piedevu zupai. Tā sader ne tikai ar skābeņu, bet arī ar biešu un zivju zupu. Izmanto sviestmaizēmVar apsmērēt maizi ar sviestu, uzgriezt olu, apkaisīt ar sāli, un brokastis gatavas. Taču maltīti iespējams padarīt krāsaināku, pagatavojot dubulto sviestmaizi. Piemēram, tostermaizei uzlikt salāta lapiņu, uz tās – vārītas olas ripiņas, gurķa un tomāta šķēlīti, pārliet ar majonēzi un pārklāt ar otru maizes šķēli. Pildījumam var izmantot gan ikdienišķas piedevas – sieru, šķiņķi –, gan delikateses – garneles, ikrus. Avokado sviestsNepieciešams: avokado, vārīta ola, tējkarote sviesta, garšvielas.Pagatavošana. Avokado nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un sarīvē uz biešu rīves. Uz tās pašas rīves sarīvē olu. Visas sastāvdaļas samaisa. Sviestam jābūt istabas temperatūrā. No garšvielām var izmantot dārzeņu maisījumu ar sāli. Svaigie salātiNepieciešams: 2 avokado, 250 gramu attīrītu garneļu, svaigs gurķis, 3 vārītas olas, paciņa majonēzes, citronpipari.Pagatavošana. Avokado nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un sagriež palielos kubos. Aptuveni tikpat lielos gabalos sagriež olas. Gurķi pārgriež uz pusēm un tad šķēlēs. Visas sastāvdaļas samaisa ar majonēzi un pieber citronpiparus. Olu veltnīšiNepieciešams: 3 olas, 2 karotes kausētā siera, eļļa cepšanai.Pagatavošana. Olas sakuļ, pievieno sāli un izcep omleti. Ļauj atdzist un apsmērē ar sieru. Veltnīti sarullē, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas sagriež ripiņās. Virs siera kārtas var uzkaisīt dilles, pētersīļus vai citus zaļumus. Pasniedz kā uzkodu.
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”